China gold voor westerse bedrijven en beleggers lange tijd als dé groeimarkt van Azië, met een sterke, industriële exportsector en een groeiende middenklasse in de grotere steden. Maar de afgelopen jaren is dat beeld gekanteld, vooral door politieke spanningen en het steeds repressievere optreden van de Chinese staat onder leiding van president Xi Jinping.

Dat was al te merken rond de Covid-crisis. Recent spelen de verhoogde politieke spanningen rond Taiwan, alsook de milde houding van China ten aanzien van Rusland bij de oorlog in Oekraïne.

De geopolitieke risico’s van China baren grote Nederlandse pensioenfondsen ook steeds meer zorgen, zegt hoofdeconoom Thijs Knaap van APG Asset Management tegen zakenkrant The Financial Times.

APG is een zogenoemde pensioenuitvoerder die geld namens Nederlandse pensioenfondsen belegt. Daarbij gaat het onder meer om het pensioenvermogen van ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, pensioenfonds bpfBouw en het pensioenfonds voor architectenbureaus.

In totaal belegt APG het pensioenvermogen voor 4,8 miljoen deelnemers van Nederlandse pensioenfondsen. Het belegde vermogen was eind maart dit jaar 532 miljard euro waard. Hiermee is APG een van de grootste pensioenbeleggers ter wereld.

China wordt groter geopolitiek risico voor beleggers

"Vijf jaar geleden groeide China snel, stelde het land zich steeds meer open en was er geen discussie over beleggen in China", geeft hoofdeconoom Knaap van APG Asset Management aan tegenover de FT. Maar dat is inmiddels anders. "Onze klanten zijn zich zeer bewust van de risico's. En daar is een reëel geopolitiek risico bijgekomen."

Dit wil niet zeggen dat Nederlandse pensioenfondsen niet meer beleggen in China via APG. Knaap geeft aan dat er nog forse beleggingen uitstaan in China, van vastgoed tot aandelen en obligaties. Hoeveel APG belegd heeft in China geeft de hoofdeconoom niet prijs tegen de FT.

Hoewel Knaap het zich lastig kan voorstellen dat pensioenfondsen helemaal niet meer in China zouden beleggen, erkent hij wel dat "donkere wolken" boven China hangen. Daar komt bij dat het beleggingsklimaat dichter bij huis beter lijkt te zijn geworden.

Europa kampte enkele jaren geleden met zeer lage of zelfs negatieve rentes op obligatiemarkten, terwijl aandelen relatief hoog gewaardeerd waren. Dat is inmiddels aan het kantelen. "Het verwachte beleggingsrendement in klassieke beleggingen en regio's is verbeterd", zegt Knaap tegen de FT.

LEES OOK: Beleggers sorteren voor op zomerfeestje en jagen de beren weg van de beurs