De Nederlandse overheid is naarstig op zoek naar een alternatief voor het onstabiele en dus ook met vlagen onbereikbare X/Twitter. Hiervoor wijkt het nu als test uit naar Mastodon. Op het gedecentraliseerde sociale netwerk heeft het een eigen server opgezet, schrijft Binnenlands Bestuur.

De voordelen van Mastodon tegenover X/Twitter zijn vooral dat de overheid met een eigen server onafhankelijk van de constant veranderende regels en gebruikersvoorwaarden van derden kan werken. Op de eigen server kan het ook eigen waarden en normen hanteren.

Het nadeel is wel dat Mastodon nog amper tractie heeft onder internetgebruikers. Op dit moment zijn onder andere BZK, de BelastingdienstForum Standaardisatie en zelfs demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen op de Mastodonserver actief, maar zij hebben nog maar weinig volgers.

De stap naar Mastodon is onderdeel van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren, een groter project waarbij zogenaamde ‘digitale gemeenschapsgoederen’ worden bekeken en uitgeprobeerd. Anderzijds wordt er gewerkt met een ‘digitale spoelkeuken’ die overbodige platformen moet identificeren zodat hiermee gestopt kan worden.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Overheid experimenteert met Mastodon