Voor het eerst sinds 1975 is de inflatie in Nederland vorig jaar boven de 10 procent uitgekomen, dat meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van haar eigen rekenmethode. Volgens het bureau waren consumentengoederen en -diensten in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Een maand eerder lag de inflatie ondanks de steeds verder opgelopen prijzen nog altijd flink onder de 10 procent. Toen bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. De toename van het percentage kwam vooral doordat de energieprijzen de laatste tijd de pan uit rijzen en woninghuren harder zijn toegenomen.

Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie op basis van de Europese meetmethode weer duidelijk is opgelopen na enkele maanden van daling. Dat inflatiecijfer liep zelfs op tot 11,6 procent. Maar in die berekening waren onder andere de kosten voor wonen, zoals de huurprijzen, buiten beschouwing gelaten. Ook in de eigen rekenmethode voor het vaststellen van de toename van het algehele prijspeil ligt de inflatie nu dus boven de 10 procent.

Gapend gat tussen inflatie en spaarrente

De stijging van de inflatie zorgt er ook voor dat het gat met de spaarrentes weer verder oploopt. Trouwe spaarders schieten er zo dus steeds meer bij in, omdat de hoogste variabele spaarrente bij een bank in Nederland nog altijd op slechts 0,06 procent ligt.

Wie iets verder zoekt kan in Europa nog buiten Nederland spaarmogelijkheden vinden met een rente die hoger ligt dan 0,06 procent. Je hoeft je dan niet rijk te rekenen; hoe dan ook is er sprake van een flink spaargat. De bancaire tak van het Franse autobedrijf Renault zette een rente op de dagelijks opvraagbare spaarrekening neer van eerst 0,5 en inmiddels 0,65 procent, maar ook dat houdt natuurlijk niet over.

Renault Bank is een Franse bank, maar Nederlandse consumenten kunnen via het Europese spaarplatform Raisin wel een rekening openen bij Renault Bank.

Huren, energieprijzen en kassabon bij de supermarkt vallen hoger uit

Prijzen voor wonen doen de inflatie flink oplopen. Dat komt onder andere omdat de huren van gereguleerde huurcontracten per 1 juli vorig jaar niet mochten worden verhoogd. Verder is de maximum huurverhoging voor een vrijesectorwoning dit jaar hoger dan vorig jaar. Dit alles leidde ertoe dat de woninghuren vorige maand met 3 procent stegen ten opzichte van een jaar terug, waar de plus vorig jaar maar 0,8 procent was.

De energieprijzen lopen al langer hard op in Nederland, vooral sinds de oorlog in Oekraïne. Dat heeft te maken met de toegenomen onzekerheid over de levering van gas uit Rusland.

In juli was energie op jaarbasis wel 108 procent duurder. Daarmee was de plus hier veel sterker dan de 84 procent van juni. En dit ondanks dat de btw op energie met ingang van vorige maand tijdelijk is verlaagd van 21 procent naar 9 procent.

Ook in de supermarkt zagen consumenten de prijzen verder oplopen. Voedingsmiddelen waren meer dan 12 procent duurder dan een jaar terug. Vooral producten waarin graan zit verwerkt, zuivelproducten en bijvoorbeeld ijsjes gingen relatief sterk in prijs omhoog. Daarnaast werden pakketvakanties duidelijk duurder en waren mensen meer kwijt aan de kosten van bankdiensten.

Aan de pomp was je in juli volgens het CBS wel iets voordeliger uit dan in juni. Een liter Euro 95 kostte vorige maand gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder was dat nog 2,35 euro.

LEES OOK: Op boodschappen besparen? Dit is het prijsverschil tussen huismerken en A-merken van 21 producten bij Jumbo en Albert Heijn