• De Nederlandse inflatie is in juni volgens de Europese rekenmethode rond de 10 procent gebleven.
  • Vrijdag publiceerde statistiekbureau Eurostat de eerste schatting voor de inflatie in juni voor de gehele eurozone. Daar rolde een plus van 8,6 procent uit.
  • Het Europese inflatiecijfer is van groot belang voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.
  • Lees ook: Eenmalige loongolf nodig om werknemer te compenseren voor hoge inflatie, volgens CPB

De inflatie in het eurogebied is in juni verder opgelopen naar 8,6 procent op jaarbasis, van 8,1 procent in mei. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een voorlopige schatting.

Daarmee gaat de inflatie naar een nieuw record, vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen door de oorlog in Oekraïne.

Het inflatiecijfer in de eurozone is van groot belang voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Economen verwachten in doorsnee dat de consumentenprijzen in juni met 8,5 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 0,8 procent. Binnen de negentien eurolanden wordt de hoogste inflatie volgens de geharmoniseerde Europese rekenmethode in de Baltische staten gemeten. Estland is koploper met 22 procent, gevolgd door Litouwen en Letland. Op Malta ligt die het laagst met 6,1 procent.

ECB-president Christine Lagarde zei deze week dat de hoge inflatie een “grote uitdaging” is en dat de ECB er dus alles aan zal doen om te zorgen dat de inflatie op de middelbare termijn stabiliseert op de doelstelling van 2 procent. Daarmee sluit ze sterkere renteverhogingen niet uit.

Inflatie in Nederland rond 10%, volgens Europese rekenmethode

De Nederlandse inflatie is in juni blijven hangen rond het niveau van 10 procent, zo blijkt uit berekeningen op basis van de geharmoniseerde Europese methode, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De inflatie bedroeg op jaarbasis 9,9 procent, tegen 10,2 procent in mei. Daarmee blijft de inflatie op een hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.

Het Nederlandse statistiekbureau meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen.

De Europese methode laat die buiten beschouwing. In mei bedroeg deze inflatie 8,8 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS.

LEES OOK: Boodschappen fors duurder: prijzen van basisproducten als melk, tandpasta en brood stijgen 15% in 9 maanden tijd