Ondanks de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen vertoonde de Nederlandse industrie lichte groei, een uitzondering in Europa.

Maar het aantal nieuwe orders voor met name de export nam wel flink af.

De verwachting is dat de Nederlandse industrie hard wordt geraakt.

De Nederlandse industrie vertoonde in maart, ondanks de beperkingen die werden ingesteld wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus, nog een lichte groei.

Daarmee is Nederland een positieve uitzondering in Europa. Maar het aantal nieuwe orders, met name voor de export, nam al wel flink af.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex die Nevi maandelijks samenstelt, is afgelopen maand gedaald van 52,9 naar 50,5. Een cijfers boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Dat in maart nog groei is gemeten kan volgens de vereniging “op zijn zachtst gezegd verrassend” worden genoemd.

Lees ook op Business Insider

Met name producenten van consumptiegoederen melden nog een groei van de productie. Dat past volgens Nevi bij eerdere cijfers over het aantal pintransacties in bijvoorbeeld supermarkten en doe-het-zelfzaken. In andere sectoren was wel sprake van een krimp.

Nevi gaat er wel van uit dat ook de Nederlandse industrie uiteindelijk hard zal worden geraakt door de coronacrisis. “Het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat een open economie als de Nederlandse immuun blijkt te zijn voor deze mondiale crisis.”

De vereniging wijst onder meer op de sombere boodschap waar het Centraal Planbureau (CPB) vorige week mee kwam. Op basis van een doorrekening van een aantal scenario’s liet het CPB weten dat een recessie en banenverlies als gevolg van de uitbraak zo goed als onvermijdelijk zijn.

LEES OOK: Beursgenoteerde banken en bouwers schrappen massaal dividend – ASML stopt met inkoop eigen aandelen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl