• De afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.
  • Het CBS berekende dat de prijzen vorige maand op jaarbasis bijna 13 procent omhooggingen.
  • De stijging is met name te danken aan de hoge prijs van olie en andere grondstoffen.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. Maar de laatste tijd gaan de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de afzetprijzen in de industrie vorige maand op jaarbasis bijna 13 procent omhooggingen. In mei lag de toename nog een fractie hoger en in april ging het al om een stijging van ruim 12 procent.

De afzetprijzen in de industrie lagen in juni op jaarbasis 13 procent hoger. Foto: CBS
De afzetprijzen in de industrie lagen in juni op jaarbasis 13 procent hoger. Foto: CBS

De ontwikkeling van de prijzen in de industrie hangt nauw samen met die voor ruwe aardolie. Volgens het statistiekbureau kostte een vat Brentolie in juni 69 procent meer dan in dezelfde maand in 2020, toen de olieprijzen nog zwaar onder druk stonden door de coronacrisis. De prijzen in de olie-industrie en chemische industrie, die veel olie verbruikt, stegen dan ook met respectievelijk bijna 52 procent en een kleine 35 procent.

De hoge grondstofprijzen worden veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Bij sommige grondstoffen spelen tekorten omdat de vraag ernaar heel sterk is toegenomen. Daarnaast kampt de internationale scheepvaart met verstoringen als gevolg van de coronapandemie.

LEES OOK: Als Schiphol uitbreidt, groeit de economie niet – het kost alleen maar meer geld, blijkt uit nieuw onderzoek