De Nederlandse huizenmarkt vertoont extreme trekken: in het tweede kwartaal van dit jaar stegen huizenprijzen gemiddeld met 9 procent, vergeleken met een jaar eerder. Tegelijk groeit het aantal woningverkopen niet langer.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In het tweede kwartaal waren bij de NVM aangesloten makelaars betrokken bij de verkoop van ruim 42.600 woningen. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder. “Het gaat slechts om een daling van 0,8 procent, maar het is een belangrijk signaal”, vindt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

(klik voor uitvergroting)

In de voorgaande vijftien kwartalen was namelijk sprake van een onafgebroken groei van het aantal transacties.

Huizenprijs stijgt keihard

De gemiddelde prijs ging ten opzichte van een jaar eerder met 9 procent omhoog naar 258.000 euro. Dat is in lijn met de stijging in de twee voorgaande periodes. In het eerste kwartaal was sprake van een prijsstijging van gemiddeld 8,8 procent vergeleken met een jaar eerder.

Uit onderstaande grafiek blijkt dat de gemiddelde prijsstijging ten opzichte van vorig jaar op 2,6 procent lag, wat ook aan de forse kant is.

Lees ook op Business Insider

(klik voor uitvergroting)

Vooral de prijzen van appartementen gingen stevig omhoog. Bij dat woningtype ging het aantal transacties door het beperkte aanbod juist veruit het sterkst omlaag.

Bijna een kwart van de woningen die afgelopen kwartaal door bij de NVM aangesloten makelaars werden verkocht, wisselden boven de vraagprijs van eigenaar. Daarbij werd nog eens voor 14 procent van de huizen exact betaald wat de verkopers ervoor vroegen, aldus Jaarsma.

Hij sprak van ongekend hoge percentages. De prijzen worden volgens hem ook opgedreven omdat particuliere beleggers actief meebieden boven de vraagprijs van woningen. Ook is het voor het eerst sinds 2004 dat er in Nederland minder dan 100.000 woningen te koop staan.

Meer nieuwbouw nodig om extreme prijsstijging af te remmen

“Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1”, zei Jaarsma. Hij waarschuwde dat de prijzen anders de pan uit kunnen rijzen.

Het woningaanbod is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016 met meer dan een derde geslonken tot 97.000. Daarvan staat driekwart bij een NVM-makelaar te koop.

(klik voor uitvergroting)