De Nederlandse huizenmarkt barst uit zijn voegen. De krapte in gewilde regio’s wordt zo groot dat het aantal transacties gaat dalen, terwijl huizenprijzen blijven stijgen.

Dat concludeert ABN Amro in de vrijdag verschenen Woningmarktmonitor.

Economen van de bank hebben nieuwe prognoses gemaakt voor de ontwikkeling van de Nederlands huizenmarkt dit jaar en in 2018. Die zien er als volgt uit. (klik voor uitvergroting)

Te zien is dat ABN Amro rekent op een daling van het aantal woningverkopen in 2018 met 5 procent, terwijl dit jaar nog een plus van 15 procent staat. Tegelijk staat nog wel een prijsstijging van 5 procent voor volgend jaar in de prognoses.

Aanbod huizen te krap

Mede door het gebrek aan de oplevering van voldoende nieuwe woningen, denkt ABN Amro dat het aantal verkopen gaat dalen: “Kopers vinden met moeite een geschikte woning. Wij denken dat deze trend doorzet en dat het transactievolume volgend jaar daalt na vier jaar van stevige groei”, zo valt te lezen in de Woningmarktmonitor.

De toenemende krapte in het aanbod leidt tot hogere prijzen, waarbij kopers steeds vaker boven de vraagprijs bieden. (klik op grafiek voor uitvergroting)

Deze ontwikkeling zet vooral starters op de huizenmarkt klem: “Het prijspeil stijgt zodanig dat de hypotheeknormen voor steeds meer huizenkopers beginnen te knellen. Veel potentiële starters hebben al het nakijken. Zij moeten eerst sparen voordat zij toetreden. Zoals te zien aan het groeiende aandeel van beleggers in de transacties, speelt de inbreng van eigen middelen een prominentere rol op de woningmarkt.”

Wat gebeurt er met de hypotheekrente?

Belangrijke vraag is verder wat er met de hypotheekrente gebeurt. Die is momenteel extreem laag, maar dat zal naar verwachting veranderen als de Europese Centrale Bank vanaf 2018 het goedkoopgeldbeleid gaat terugdraaien. Hiermee worden rentes momenteel kunstmatig laag gehouden.

“Voor Nederland houden wij er rekening mee dat de 10-jaarsrente op staatsleningen zal oplopen (…) naar 0,8 procent eind 2017 en 1 procent eind 2018. Momenteel staat de 10-jaarsrente op 0,6 procent”, stellen de economen van ABN Amro. Zo’n stijging van 0,4 procentpunt in de komende 15 maanden zou ook doorwerken op de hypotheekrente.

LEES OOK Hypotheekrentes voor 4 en 30 jaar vast op dieptepunt – 10 en 20 jaar vast bijna op de bodem