De Nederlandse telecomtoezichthouder kan nog altijd geen duidelijkheid geven over de stralingsrisico’s van de iPhone 12. De Franse waakhond meldde vorige week dat de smartphone van Apple te veel elektromagnetische straling afgeeft, maar in Nederland is het onderzoek door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) nog bezig. Volgens een woordvoerder worden volgende week de resultaten verwacht.

Om de risico’s van de telefoon in kaart te brengen, heeft techconcern Apple technische documentatie aangeleverd. Die wordt nu nog bestudeerd, stelt de RDI-zegsman. Tegelijkertijd vindt er volgens hem overleg plaats met andere Europese toezichthouders. Zo heeft het mogelijke stralingsgevaar van de iPhone 12 ook de aandacht van telecomwaakhonden in Duitsland en België.

iPhone 12 ligt nog in de schappen

De Franse toezichthouder ANFR stelde eerder vast dat het lichaam door de straling van het iPhone-model 5,74 watt per kilogram lichaamsgewicht opneemt, terwijl de Europese norm op 4,0 watt per kilogram ligt. Elektromagnetische straling kan het lichaam opwarmen. Daarom zijn er limieten voor blootstelling aan die straling. Eerder benadrukte de RDI al dat er “geen acuut veiligheidsrisico” is, maar dat de dienst de resultaten van het Franse onderzoek “zeer serieus” neemt.

Waar in Frankrijk de iPhone 12 meteen uit de schappen verdween, is in Nederland de verkoop van de smartphone uit 2020 niet verboden. Elektronicawinkels en telecombedrijven in Nederland blijven de iPhone 12 aanbieden zolang de RDI hierover nog geen besluit heeft genomen, lieten zij eerder weten.

LEES OOK: Dit zijn 22 veelbelovende startups in Europa die werden opgericht door voormalige medewerkers van Apple – er zit er ook eentje uit Amsterdam bij