Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen tien jaar ruimschoots verviervoudigd.

Telde Nederland in 2007 nog 90 brouwerijen, vandaag de dag zijn dat er 370. Dat komt vooral door een sterke groei van het aantal eenmanszaakjes, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij 270 van de 370 brouwerijen is één persoon werkzaam. Vooral dit soort brouwerijen zijn populair: het aantal ging van 40 in 2007 tot 270 in 2017. Daarmee is het aantal kleine brouwerijen dus verzesvoudigd. Het aantal brouwerijen met twee tot vijf mensen in dienst groeide een stuk minder hard, van 20 naar 60. Het aantal grote brouwerijen nam toe van 25 tot 35.

bierbrouwerijen

Noord-Hollandse brouwerijen

Waren ze eerder vooral ónder de rivieren bezig met het brouwen van het goedje – te weten in Limburg en Noord-Brabant. Vandaag de dag heeft Noord-Holland met afstand de meeste brouwerijen. Om precies te zijn 95 stuks, terwijl dat tien jaar geleden nog tien brouwerijen waren.

Dat komt doordat met name in Amsterdam meer mensen hun eigen bier zijn gaan brouwen en verkopen. In 2007 waren nog maar vijf brouwerijen gevestigd in de hoofdstad, inmiddels zijn dat er 45. Dat is bijna net zoveel als in de provincies Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland bij elkaar. Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen op gepaste afstand met elk tien brouwerijen.

bierbrouwerijen-gemeenten

Kwantiteit zegt natuurlijk niet alles. Lees daarom ook dit artikel: dít zijn de beste bierbrouwerijen per provincie.