De Europese Commissie doet donderdag voorstellen voor een nieuwe richtlijn die belastingontwijking binnen de Europese Unie moet tegen gaan. Op basis van uitgelekte memo’s zetten fiscalisten in Nederland alvast de tegenaanval in.

Een koor van klagende fiscaal specialisten, gesteund door werkgeversclub VNO-NCW, waarschuwt donderdag in Het Financieele Dagblad voor de nadelige gevolgen van nieuwe plannen van de Europese Commissie voor het stroomlijnen van de fiscale wetgeving voor bedrijven.

Donderdag presenteert eurocommissaris Pierre Moscovici een ontwerprichtlijn waarmee de Europese Unie zijn wetgeving wil afstemmen op actiepunten die landenclub Oeso heeft opgesteld om belastingontwijking door multinationals aan te pakken.

Fiscale deelnemingsvrijstelling heet hangijzer

Een belangrijk onderdeel van de voorstellen is de beperking van de zogenoemde deelnemingsvrijstelling. Die bepaalt dat een moederbedrijf geen belasting hoeft te betalen over winst van buitenlandse dochterbedrijven, als die dochterbedrijven daar in het buitenland al voor zijn aangeslagen. In theorie gaat het hierbij om het voorkomen van dubbele belasting, maar er is ook een prikkel om winst daar te laten neerslaan waar de belastingtarieven het laagst zijn.

De Europese Commissie wil daarom de deelnemingsvrijstelling beperken voor landen waar de winstbelasting erg laag is.

Nederland getroffen

Het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat profiteert sterk van de uitgebreide mogelijkheden voor internationaal opererende bedrijven om gebruik te maken van de deelnemingsvrijstelling. Fiscaal specialist Jeroen Lammers van werkgeversclub VNO-NCW heeft daarom geen goed woord over voor de plannen van de Europese Commissie: "Dit is gokken en experimenteren. Zo ga je niet om met bedrijven en investeringen", zegt hij tegen het FD.

Belastingadviseur Arjo van Eijsden van EY vreest dat Europese hoofdkantoren te maken krijgen met strengere belastingregels dan elders in de wereld. "Dat is zeer zorgelijk", luidt zijn commentaar in de krant.

Of het allemaal zo'n vaart zal lopen, moet nog blijken. Fiscale voorstellen van de Europese Commissie moeten met unanimiteit worden aangenomen door de lidstaten. En Nederland heeft als tijdelijk EU-voorzitter tot juli dit jaar een dikke vinger in de pap bij de begeleiding van dit proces.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl