Nederlandse banken klagen dat zij zich aan het bonusplafond van maximaal 20 procent van het jaarsalaris moeten houden, terwijl bankiers van banken als Deutsche Bank of RBS een bonus van 100 procent kunnen krijgen.

Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

De nieuwe regel dat bankiers niet meer dan 20 procent van een jaarsalaris aan bonus kunnen krijgen, geldt voor alle bankiers bij Nederlandse banken. Bankmedewerkers werkzaam bij buitenlandse banken hoeven alleen maar te voldoen aan de veel soepelere Europese regel dat een bonus maximaal 100 procent van het jaarsalaris mag zijn.

Dat betekent dat bankiers van ABN Amro en ING, Nederlandse vennootschappen, zich aan de 20-procentsnorm moeten houden, terwijl hun collega’s die hetzelfde werk doen bij RBS of Deutsche Bank veel meer kunnen krijgen. Bankiers van de laatste twee banken, die overigens ook een Nederlandse vennootschap hebben, zijn vaak in dienst van een buitenlandse dochter, zo schrijft de krant.

Ontwijken bonusregels

In theorie zouden Nederlandse banken hun topbankiers kunnen laten werken voor buitenlandse dochters en zo het bonusplafond omzeilen. In de wet staat echter expliciet dat het verboden is om constructies op te zetten met als doel het bonusplafond te ontwijken.

Nederlandse banken zijn bang dat de strenge bonusregels die door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn ingevoerd er toe leiden dat bijvoorbeel de aandelenhandel, maar ook het vermogensbeheer uit Nederland verdwijnt en voortaan in de Londense city plaats zal vinden.

Bron: Z24/ANP

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl