Nederlanders gebruiken vaker de cloud om informatie op te slaan dan andere Europeanen. Toch betalen zij daar relatief gezien minder geld voor.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders zijn fervente gebruikers van online opslagdiensten als Dropbox, iCloud, OneDrive en Copy. In de afgelopen drie maanden sloeg 36 procent van alle mensen tussen de 16 en 74 jaar iets op via dergelijke programma’s en daarmee ligt Nederland boven het Europese gemiddelde. Dat is namelijk 27 procent.

Jongeren zijn topgebruikers: 51 procent van de Nederlandse jongeren is cloudgebruiker.

Eén van de voordelen van een cloud is dat informatie overal ter wereld toegankelijk is via een internetverbinding. In Nederland gaat het in 33 procent van de gevallen om foto’s die worden opgeslagen. Een kwart van de opslag betreft teksten, presentaties of spreadsheets.

Overigens staat Nederland op de zesde plaats in Europa als het gaat om cloudgebruik. Koploper is Denemarken, want daar gebruikt 44 procent van de mensen deze dienst.

Nederlanders gebruiken veel de cloud, maar slechts 10 procent van hen betaalt voor gebruik (tegen 11 procent voor alle Europeanen). Nederlanders maken dus relatief vaker gebruik van gratis diensten.

Opvallend is wel dat een groot deel van de Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid van een cloud bij het opslaan van gegevens. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat een kwart van alle Nederlandse internetgebruikers zich afvraagt of hun privacy wel wordt gewaarborgd, tegen 13 procent voor alle Europeanen gemiddeld.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl