Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de gemiddelde man in ons land 181 centimeter lang en een doorsnee vrouw 168 centimeter.

Dat is één van de redenen waarom er zo weinig Nederlanders te zien zijn in de shows en parades in Disneyland Parijs, aldus Nicole Korssen, verantwoordelijk voor de werving van personeel in Nederland.

Korssen begon in 1992 als receptioniste in een van de hotels, inmiddels werkt ze al vijfentwintig jaar voor het pretpark. Van de 120 Nederlanders die werken in Disneyland Parijs kent ze er een hele hoop. Ze is een aanspreekpunt en past een beetje op haar landgenoten. Zoekt een Nederlander een nieuwe uitdaging binnen het bedrijf? Dan probeert zij iets te regelen.

Te lang voor Donald Duck

De Nederlanders werken overal: in de hotels, bij de attracties of op de klantenservice, maar in de parades kom je ze nauwelijks tegen. Dat heeft volgens Korssen een eenvoudige reden: ze zijn vaak te lang voor de rol van Disney-figuur.

Voor kleine karakters als Donald Duck, Mickey Mouse of Alice in Wonderland moet je niet veel groter dan 1,50 meter zijn. En Disney-prinsessen zijn doorgaans rond de 1,65 meter. Spanjaarden en Italianen komen eerder voor die rollen in aanmerking. Die werken dan ook volop in het pretpark.

Maar er zijn ook rollen waar lang zijn juist vereist is. Denk aan de gemene tovenaar Jafar uit Aladin, de slaperige beer Baloe uit Jungle Boek of die goeie, ouwe Goofy. Daar zijn Nederlandse mannen geknipt voor.

Darth Vader kan prima

Sinds een aantal jaar is er een nieuw personage aan dat rijtje toegevoegd: de illustere Darth Vader. Disney kocht in 2012 namelijk Lucasfilm, de filmmaatschappij achter de Star Wars-films, en bezit zo de rechten om de legendarische figuren uit de sciencefiction-reeks te gebruiken in de pretparken.

Dat doen ze dan ook. In het Walt Disney Studios Park, het tweede pretpark binnen het Disney-resort ten oosten van Parijs, zijn elke avond shows te zien met stormtroopers, Chewbacca en Darth Vader.

En straks hebben die shows een Nederlands tintje, want één van de mensen die in de huid van Darth Vader kruipt komt uit ons land. “Ik heb een lange jongen die de afgelopen zomers bij attracties werkte en nu weleens iets anders wilde”, vertelt Korssen. “Hij gaat binnenkort Darth Vader spelen.”

LEES OOK: Van rijkeluiskind naar presidentsdochter: het waanzinnige leven van Ivanka Trump