Nederlanders leenden gemiddeld nog nooit zoveel voor hun woning als in het derde kwartaal van dit jaar. Volgens cijfers van IG&H Consulting & Interim kwam de gemiddelde hypotheeksom de afgelopen maanden uit op 287.000 euro. Dat betekende een stijging met 2 procent in vergelijking met voorgaand kwartaal.

De gemiddelde huizenprijs is in hetzelfde jaar gestegen met 7,8 procent. Het woningaanbod is daarentegen met bijna 26 procent gedaald. “Deze spanning op de woningmarkt zorgt voor hoge huizenprijzen en daarmee voor groei van de gemiddelde hypotheeksom”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim.

Starters

“We zien dat voor starters de gemiddelde hypotheeksom is gestegen naar 232.000 euro, terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan deze groep is gedaald met zeven procent. We kunnen daarmee stellen dat de lastige positie voor starters aanhoudt.”

De stijging van de huizenprijzen zet ook door in het derde kwartaal van 2017. Zo blijkt de gemiddelde prijs voor eengezinswoningen het afgelopen kwartaal met 6,9 procent te zijn gestegen. De gemiddelde prijs voor appartementen laat zelfs een stijging zien van 11 procent.

“Ook dit bemoeilijkt de positie van starters”, zegt Smit. “Waar doorstromers nu sterk kunnen profiteren van de groeiende huizenmarkt, lijken starters last te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen”, aldus Smit.

Doorstromers

De onderzoekers concluderen dat vooral doorstromers profiteren van de opleving van de woningmarkt. In het derde kwartaal werden in totaal 87.000 hypotheken verkocht. Dat is een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

Samen met de groei van de gemiddelden hypotheeksom zorgde dit voor een totale hypotheekomzet van 25,1 miljard euro. Dat betekende een stijging van 6 procent op kwartaalbasis en gelijk aan het niveau van 2008.