• Nederlandse startups kunnen vanaf 1 juni eenvoudiger essentieel personeel uit het buitenland aannemen.
  • Onder meer het minimum bruto salaris voor buitenlandse werknemers is verlaagd.
  • Ook krijgt de medewerker een aandeel van minstens 1 procent in het bedrijf.

Nederland heeft het makkelijker gemaakt voor startups om personeel met bijzondere expertise uit het buitenland aan te nemen. Dat meldt startuporganisatie Techleap.

“Er is in Nederland een tekort aan technisch geschoolde mensen, zeker sinds de digitalisering ook buiten de techniek een vlucht heeft genomen”, zegt Marloes Mantel, talentdirecteur van Techleap.

Er is in Nederland al lang sprake van krapte op dat deel van de arbeidsmarkt. Nederland telde in 2019 meer dan 4.000 startups. Dat zijn jonge en innovatieve bedrijven die snel groeien en gebruik maken van nieuwe technologie.

Techleap is de opvolger van StartupDelta en wil in Nederland een optimaal klimaat proberen te scheppen voor jonge bedrijven. Sinds 2016 fungeert prins Constantijn als startup-ambassadeur.

Lees meer: Nu het team van Techleap.nl staat, hoopt prins Constantijn dat zijn rol minder belangrijk wordt: ‘Ik ben een soort chief problem officer’

Hoge drempels voor startups

Onder de oude regelingen was het moeilijk om als startup talent met gespecialiseerde kennis naar Nederland te halen. Voorheen was er alleen de optie om te kiezen tussen de startup-verblijfsvergunning en de kennismigrantenregeling.

De startup-verblijfsvergunning is speciaal voor oprichters uit het buitenland met minstens 15 procent aandelen. Als je een ‘gewone’ kenniswerker naar Nederland wilt aannemen, kun je hier dus geen gebruik van maken.

Voor de kennismigrantenregeling heb je veel kapitaal nodig. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet je de medewerker 4.752 euro bruto kunnen betalen.

Maximaal 15 werknemers

Voor startups is dat bedrag nu verlaagt naar 2.497 euro. Als aanvulling daarop krijgt de medewerker een aandeel van minstens 1 procent in het bedrijf. "Dat sluit veel beter aan bij de beloningsstructuren die horen bij startups", aldus Mantel.

Een andere eis van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is dat de startup maximaal vijftien medewerkers mag hebben. Daarvan mogen er hoogstens vijf gebruikmaken van de versoepelde regeling. De proef duurt vier jaar.

Vanaf dinsdag 1 juni kunnen startups zelf een aanvraag doen voor een verblijfsregeling voor essentieel personeel. Het aanvraagformulier is te vinden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst

[activecampaign form=30]

Lees meer over Nederlandse startups: