• Limburg is donderdag de eerste Nederlandse provincie die weer rood kleurt op de Europese coronakaart.
  • Dat komt door de ‘najaarsstijging’, die in heel het land merkbaar is.
  • Utrecht doet qua aantal positieve tests nauwelijks voor Limburg onder, maar blijft vooralsnog oranje van kleur. Ook andere provincies tellen flink meer besmettingen.

Het waarschuwingsniveau van Nederland gaat omhoog op de coronakaart van Europa. Limburg gaat donderdag als eerste provincie van oranje naar rood.

Rood is het op een na hoogste niveau dat er is. Utrecht is nog maar een paar gevallen verwijderd van die grens. En als meer dan 4 procent van alle testen positief is, gaat de rest van het land ook naar rood.

In de afgelopen weken was de positie van Nederland juist verbeterd, doordat het aantal positieve tests week na week daalde. In september was het hele land rood, sinds vorige week is het hele land oranje. Er waren zelfs vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden, de laagste waarschuwingskleur.

Sinds een week loopt het aantal positieve tests echter weer op, en de laatste dagen gaat dat steeds sneller. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland.

Limburg is momenteel nog de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken zijn ongeveer 2250 inwoners van de provincie positief getest. Dat komt neer op 201 gevallen op elke 100.000 mensen. De provincie Utrecht telde 2635 positieve tests, omgerekend 199,7 per 100.000 mensen. Dat is nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als er nog drie nieuwe gevallen bij waren gekomen, zou Utrecht ook rood worden.

Overijssel is de snelste stijger. Daar zijn in de afgelopen twee weken meer dan 1950 mensen positief getest, bijna 38 procent meer dan bij de coronakaart van vorige week. In Gelderland steeg het aantal positieve tests met 35 procent en in Drenthe met 30 procent.

Kleur op de kaart bepaalt inreisregels voor reizigers

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

In andere landen blijft het beeld hetzelfde: in Spanje, Frankrijk en Italië verbetert de situatie en in Midden-Europa neemt het aantal positieve tests toe. Zo is heel Roemenië nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau. Slovenië blijft op dat niveau staan en ook grote delen van Slowakije zijn nu donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood, Tsjechië gaat van grotendeels groen naar helemaal oranje. Duitsland blijft vrijwel helemaal rood. Vlaanderen blijft oranje en Wallonië blijft rood. Finland en Luxemburg gaan in één week van helemaal oranje naar helemaal rood.

LEES OOK: Het kabinet kiest voor het meest risicovolle scenario, zegt ic-arts Gommers – wat als de zorg weer overbelast raakt?