Een tikkeltje jaloers keek bondscoach Johan Rockx van de Nederlandse dressuurruiters vrijdag naar paarden van de concurrentie. Zijn eigen ploeg greep naast de medailles, terwijl andere landen op Nederlandse paarden wel op het podium stonden.

Charlotte Dujardin stelde het zilver voor Groot-Brittannië veilig op Valegro, de Amerikaanse Laura Graves verwees Oranje in de landenwedstrijd van de Olympische Spelen naar de vierde plaats dankzij een foutloze proef op Verdades. Beide paarden komen uit Nederland, maar bezorgen de concurrentie nu medailles.

“Valegro en Verdades zijn fantastische paarden die zijn weggekocht uit Nederland. Zulke dieren hebben we zelf nodig om de stap naar het podium te kunnen maken”, aldus Rockx, die zijn ruiters niets kwalijk nam.

“Ze hebben goed gereden, maar de andere landen waren gewoon beter. Wij moeten zorgen dat we ook combinaties krijgen die over de 80 procent gaan”, zegt Rockx. “In het verleden hadden we dat met Anky en Salinero, met Edward en Totilas en Adelinde met Parzival. Wij missen net die ene combinatie die ons gemiddelde flink naar boven trekt.”

Export paarden

De Nederlandse export van levende paarden zit al jaren in de lift. De paardensector, verenigd in Holland National Horse Foundation, gaat mee op handelsmissies om de verkoop in landen als India, Rusland en China aan te jagen.

Dat sorteert effect. In de afgelopen vijf jaar is de Nederlandse export van levende paarden (en ezels) bijna verdubbeld, blijkt uit internationale handelsdata. Met ruim 300 miljoen dollar neemt Nederland op de exportmarkt de derde plek in, na het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het succes van Nederlandse paarden bij de Olympische Spelen speelt daarbij een rol. In Londen kwam dertig procent van de paarden uit Nederland. Waaronder ook Valgero van Charlotte Dujardin, vier jaar geleden goed voor goud bij dressuur en nu dus winnaar van het zilver in de landenwedstrijd.

De export van Nederlandse stamboekpaarden mag dan elk jaar een nieuwe mijlpaal bereiken, op sportief gebied leidt het tot ongewenste resultaten. "We moeten zorgen dat we betere paarden krijgen en onze eigen goede paarden in het land houden'', aldus bondscoach Rockx, nadat de Nederlandse dressuurruiters naast het podium waren gevallen.