Nederland drijft nog weinig handel met Kroatië, het land dat op 1 juli 2013 als het 28e land tot de Europese Unie zal toetreden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

De invoer uit Kroatië was vorig jaar met een waarde van 114 miljoen euro slechts 0,03 procent van de totale Nederlandse import. De waarde van de export naar het populaire vakantieland bedroeg slechts 0,01 procent. Er ging 436 miljoen euro aan goederen naar Kroatië. Nederland handelt van de huidige EU-partners alleen minder goederen met Malta.

In 2012 is de invoerwaarde van goederen uit Kroatië wel met 22 procent gestegen ten opzichte van 2011, blijkt uit de cijfers. Nederland voert uit Kroatië onder andere geneesmiddelen, motorbenzine, machines (vooral delen van elektrische transformatoren) en houten meubelen in. Een groot deel van de uitvoer bestaat uit machines en chemie.

Werkloosheid torenhoog

Hoewel Kroatië één van de rijkste republieken van voormalig Joegoslavië is, heeft het land met bijna 4,5 miljoen inwoners sinds 2008 ook last van een stagnerende economie en de werkloosheid is torenhoog. De toerisme-industrie is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van het land. Met het wegvallen van handelsbarrières wordt het makkelijker voor Kroatische bedrijven om hun goederen te exporteren naar de EU.

In Nederland wonen ongeveer 5900 Kroaten. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stelde in maart dat de grens na 1 juli nog 2 jaar dicht blijft voor Kroatische werknemers. Nieuwe EU-leden in beginsel recht op vrij verkeer van werknemers, maar lidstaten kunnen voor nieuwe landen maximaal 7 jaar uitstel aanvragen. Kroaten mogen daarom alleen in Nederland aan de slag als ze een tewerkstellingsvergunning van het UWV hebben.

Asscher wil eerst de werkloosheid in Nederland aanpakken en behoorlijke salarissen voor de huidige werknemers kunnen garanderen voordat er nog meer goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa op de arbeidsmarkt komen. Kroaten mogen zich na 1 juli wel in Nederland vestigen als zelfstandig ondernemer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl