Nederland zit wat betreft het aantal vastgestelde coronabesmettingen in een tweede golf, aldus minister Hugo de Jonge.

Het kabinet Rutte neemt extra maatregelen. Horecazaken moeten om 1 uur ’s nachts sluiten in zes risicogebieden.

Gezelschappen mogen maximaal uit 50 personen bestaan.

Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland, is de tweede golf begonnen. Dat zei minister Hugo de Jonge vrijdag op een ingelaste persconferentie.

“Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover”, aldus de Jonge. “Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt.” Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, “kunnen we de tweede golf breken”.

De Jonge waarschuwt nog maar eens dat jongeren, de groep waarin het virus momenteel het snelst rondgaat, toch echt ook flink ziek kunnen worden. Bovendien gaan ook zij op zaterdag naar de supermarkt en op zondag op familiebezoek. “Onder de hele bevolking steekt het virus zo de kop op.”

Voor veel mensen is het coronavirus sinds het begin van de zomer een ver-van-mijn-bedshow geworden. Toch is het niet goed en verstandig om de regels los te laten, aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

Als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het "onvermijdelijk" dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken, gaf Rutte aan. "Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg niet aandoen."

Horeca om 1 uur 's nachts dicht in zes regio's

De verschillende delen van Nederland zijn vanaf vandaag ingedeeld in drie risicocategorieën. In een zestal regio's is de situatie volgens De Jonge dermate zorgelijk dat daar extra beperkingen nodig zijn om het aantal besmettingen terug te dringen. De hoogste alarmfase, waarbij harde maatregelen nodig zijn, geldt nog nergens.

Horecagelegenheden in de zes risicogebieden moeten voorlopig om 01.00 uur dicht. Vanaf middernacht mogen er geen nieuwe gasten worden binnengelaten.

Voor groepen gaat een maximale grootte van vijftig personen gelden. Voor uitvaarten, demonstraties, religieuze bijeenkomsten en scholen wordt een uitzondering gemaakt.

Deze maatregelen gelden vanaf zondagavond 18.00 uur in de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daar kunnen, afhankelijk van de verspreiding van het virus, later nog meer regio's bij komen.

Amsterdam sluit 's nachts preventief parken tegen illegale feesten

 Amsterdam sluit ’s nachts preventief plekken, zoals parken, af om illegale feesten tegen te gaan. Dat is een van de aanvullende maatregelen die de veiligheidsregio treft bovenop wat het kabinet heeft aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Dat wordt nog nader uitgewerkt.

Verder komen er speciale tijdstippen op de dag waarop publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden alleen open zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

Het coronavirus laait de laatste weken flink op in Amsterdam. Het kabinet heeft de hoofdstad samen met vijf andere regio’s ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’.

Rotterdam: scherpere naleving

 De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaat de coronamaatregelen weer scherper handhaven, bijvoorbeeld op markten en op plekken waar zich veel jongeren bevinden. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, vrijdag gezegd, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving van RTV Rijnmond.

Aboutaleb roept supermarkten op ook weer meer werk te maken van naleving van de coronamaatregelen. Hij sluit niet uit dat de verplichting om in drukke gebieden een mondkapje te dragen terugkomt, maar is dit voorlopig niet van plan.

Onder de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vallen naast Rotterdam onder meer Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne en Lansingerland.

Haarlem stelt verboden zones in voor nachtleven

 In Haarlem en omgeving worden illegale feesten tegengegaan door gebieden aan te wijzen waar 's nachts geen mensen aanwezig mogen zijn. Dat is een van de maatregelen waarmee de Veiligheidsregio Kennemerland verspreiding van het coronavirus de kop in wil drukken, heeft de Veiligheidsregio vrijdag bekendgemaakt.

Bij extra maatregelen kijkt Kennemerland ook naar scholen en zorginstellingen, omdat daar de besmettingen oplopen, net als bij sportverenigingen. Volgens de GGD vinden veel besmettingen in de regio plaats onder jongeren, in huiselijke kring en op het werk.

LEES OOK: Vergeet vitaminesupplementen: Witte Huis-viroloog Fauci heeft 3 tips voor een optimaal immuunsysteem – en het kost niets