Koning Willem-Alexander heeft de autofabriek van VDL NedCar in Born donderdagmiddag officieel heropend.

Dat deed hij door zijn handtekening te zetten in een herdenkingsboek, in aanwezigheid van onder anderen directeur Wim van der Leegte van eigenaar VDL, Andreas Wendt van de directie van BMW en minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Van der Leegte toonde zich donderdag bij de opening “verheugd, opgelucht en trots”, zei hij in een toespraak.

Opsteker Limburgse economie

In de fabriek in Born wordt de Mini Hatchback van BMW geproduceerd. Daarvoor zijn inmiddels 2200 werknemers aan de slag. De autofabriek verwacht nog dit jaar uitbreiding naar 3000 werknemers.

Bij VDL werken rond de 10.000 medewerkers. VDL haalt volgens Van der Leegte dit jaar een omzet van 2,5 miljard euro met 84 bedrijven in 19 landen. Het nieuwe bedrijf telt meer dan 1000 robots en volgens Van der Leegte zeer gemotiveerd personeel. “Onze medewerkers zijn Japans geschoold met een Nederlandse mentaliteit. Zeer gediciplineerd. Het zijn vakmensen”, zei Van der Leegte, herinnerend aan het verleden van NedCar onder het Japanse Mitsubishi.

De opening donderdag is een enorme opsteker voor de Limburgse economie. Twee jaar geleden zag het er nog somber uit voor NedCar. Het bedrijf in Born sloot in november 2012. Toen rolde de laatste Mitsubishi Colt van de band.

Fabriek grondig verbouwd

VDL kocht de fabriek vervolgens om auto’s voor BMW te gaan bouwen. Sindsdien is de fabriek grondig verbouwd en geschikt gemaakt voor de productie van Mini’s.

Lees ook op Business Insider

Het is de bedoeling dat er in het complex in Born vanaf deze maand ruim 100 auto’s per dag gemaakt gaan worden. Over een paar jaar moet de productie volgens haar gegevens zo’n 200.000 auto’s per jaar bedragen.

‘Alles uit de kast gehaald’

Vakbonden noemen de heropening “een droom die is uitgekomen”. “Vanuit een schier uitzichtloze positie hebben de mensen in 2012 teruggevochten. Ze hebben gestaakt en in een mars voor werk zijn we met de 1500 werknemers van Born naar Den Haag getrokken om de druk op te voeren bij de regering, de Tweede Kamer en bij Mitsubishi. Alles is uit de kast gehaald”, aldus FNV-bestuurder Janny Koppens.

Willem-Alexander trad donderdag in de voetsporen van zijn grootmoeder koningin Juliana, die in 1968 de toenmalige DAF fabriek in Born opende, en van koningin Beatrix. Die opende in 1995 NedCar, de nieuwe naam van de fabriek, waar inmiddels Volvo’s en Mitshubishi’s werden gebouwd.

Sinds de opening van de DAF in de jaren 60 zijn in Born 4,7 miljoen voertuigen gebouwd.

Lees ook

Wat nou crisis? Brabantse maakreus VDL groeit door

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl