De Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) komt in Belgische handen. Het in Brussel gevestigde iBanFirst heeft alle aandelen van de Amsterdamse onderneming gekocht. Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend zonder financiële details prijs te geven.

NBWM begon in 2014 als uitdager van Nederlandse grootbanken bij het afhandelen van valutatransacties voor middelgrote- en kleine bedrijven. De zakelijke markt voor het omwisselen van valuta wordt gedomineerd door drie grootbanken: ABN Amro, Rabobank en ING. Volgens NBWM-oprichters Pieter Jan Datema en Peter Comstock was er ruimte voor een goedkopere specialist.

“Grootbanken doen graag zaken met bedrijven die een jaaromzet van 500 miljoen euro of meer boeken”, zei Datema destijds tegen Business Insider. “Maar een flinke groep ondernemingen daaronder met een omzet van minder dan een ton tot 300 of 400 miljoen euro, komt er bekaaider vanaf. Dat wil zeggen: grootbanken verdienen heel gemakkelijk geld aan valutadiensten voor deze ondernemingen, terwijl de risico’s gering zijn.”

Veel concurrentie op de markt voor valutadiensten

Met innovatieve technologie en het schrappen van verborgen transactiekosten zegt NBWM valutatransacties voor exporteurs en importeurs veel goedkoper te kunnen afhandelen.

Inmiddels heeft NBWM, dat naar eigen zeggen zwarte cijfers schrijft, ruim duizend klanten. In 2017 opende de valutaspecialist een kantoor in Singapore om klanten in Azië en Australië te bedienen.

Maar de concurrentie op de markt voor valutadiensten is hevig. ABN Amro timmert aan de weg met Franx en de Britse partijen World First en Ebury hebben een kantoor in Amsterdam. De laatste werd eerder deze maand voor 400 miljoen euro overgenomen door Santander, de grootste bank van Spanje.

Door de krachten te bundelen met de grotere Belgisch-Franse concurrent iBanFirst kan NBWM de dienstverlening voor klanten uitbreiden. “Je komt in een speelveld terecht waar consolidatie plaatsvindt bij grotere partijen, je haalt voordeel uit schaalgrootte. En als je dan een tegenhanger iets zuidelijker hebt zitten, moet je nadenken over hoe je dat kunt optimaliseren”, zegt Datema tegen het Financieele Dagblad over de deal.

Lees ook op Business Insider

De naam NBWM verdwijnt

iBanFirst is opgericht in 2013 opgericht door Pierre-Antoine Desoulier met financiering van de Franse miljardair Xavier Niel. Het bedrijf haalde in totaal 25 miljoen euro op bij investeerders. Het bedrijf wil de komende jaren flink uitbreiden in Europa. Duitsland staat daarbij hoog op het verlanglijstje.

De overname van NBWM komt niet helemaal uit de lucht vallen: de oprichters van beide bedrijven waren eerder collega’s bij het Deense Saxo Bank.

iBanFirst, dat 150 werknemers heeft en kantoren in Antwerpen, Brussel, Parijs en Dijon, neemt alle klantenportefeuilles over van NBWM. Ook de naam NBWM verdwijnt. Klanten van de Nederlandse valutaspecialist kunnen voortaan gebruikmaken van het platform van iBanFirst.

De vijftien werknemers van NBWM blijven in ieder geval tot medio 2020 werken vanuit het kantoor in Amsterdam.

Lees meer: