• De Oekraïense president Volodimir Zelenki waarschuwt dat er raketten op het gebied van NAVO-landen kunnen vallen en dringt opnieuw aan op een no fly-zone boven Oekraïne.
  • De NAVO wil tot nog toe geen acties ondernemen die een directe confrontatie met Rusland zouden inhouden.
  • Wel steunen NAVO-landen Oekraïne met wapenleveranties.
  • Lees ook: Sprankje hoop over ontmoeting tussen Poetin en Oekraïense president Zelenski

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft er opnieuw bij de NAVO op aangedrongen een no-flyzone in te stellen boven zijn land. Anders zullen er in de nabije toekomst ook raketten terechtkomen op het grondgebied van NAVO-lidstaten, waarschuwde hij.

“Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het slechts een kwestie van tijd totdat Russische raketten op jullie grondgebied vallen, op het grondgebied van de NAVO”, zei Zelenski in een videotoespraak.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, maakte begin maart duidelijk dat de westerse militaire alliantie niet zal ingrijpen om bijvoorbeeld Russische gevechtsvliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. Hij wees destijds op “de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het conflict niet escaleert en buiten Oekraïne om zich heen grijpt”.

Stoltenberg stelde dat de NAVO niet direct bij de oorlog in Oekraïne betrokken wil worden. “Wij zoeken geen oorlog met Rusland”, zei hij. Daarom stuurt de alliantie geen vliegtuigen naar het Oekraïense luchtruim, en geen troepen naar het land, benadrukte hij. Ook al was dat volgens Stoltenberg een “pijnlijk” besluit.

Maar indien er Russische raketten neerkomen op het grondgebied van zijn lidstaten, zou de NAVO alsnog betrokken raken bij het conflict.

De videoboodschap van Zelenski komt een dag nadat 35 mensen omkwamen en meer dan 130 mensen gewond raakten als gevolg van Russische luchtaanvallen op de Oekraïense militaire basis in Yavoriv. Die ligt op minder dan 25 kilometer van de grens met NAVO-lid Polen. Het was voor het eerst dat het oorlogsgeweld in Oekraïne de Poolse grens zo dicht naderde.

Zelenski spreekt Raad van Europa toe

De Raad van Europa houdt een speciale zitting over Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt de raad via een videolink toe. Maandag debatteert de raad de hele dag over de gevolgen van de aanval van Rusland op Oekraïne. Rusland is kort na de inval in Oekraïne als lid geschorst en liet later weten zich helemaal uit de raad terug te trekken.

De landen van de Europese Unie en van de NAVO ondermijnen volgens het Kremlin het functioneren van de raad. Die werd in 1949 opgericht om de vrede, de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten in alle landen van Europa te bevorderen. De raad staat geheel los van de EU en telt bijna vijftig leden inclusief landen in de Kaukasus.

Rusland heeft naar verluidt China om militaire en economische hulp gevraagd

Rusland zou China sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne om militaire en economische hulp gevraagd hebben. Dat melden verschillende Angelsaksische media, waaronder The Financial Times en The Washington Post, op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. De Chinese ambassadeur in de VS zei echter tegen persbureau Reuters dat hij er nooit iets van heeft gehoord.

China ontkent dan ook dat het van Rusland een verzoek om militair materieel heeft ontvangen vanwege de oorlog in Oekraïne.

De regeringsfunctionarissen gaven geen informatie over welke wapens of munitie Moskou hoopte te krijgen uit Beijing. Ook bleef het onduidelijk hoe en of China reageerde op de vragen, zo meldt onder meer The New York Times. Rusland zou ook hebben gevraagd om economische steun om de impact van de sancties te beperken.

China heeft tot dusver getracht een neutraler standpunt in te nemen in het conflict over Oekraïne. Directe steun aan bondgenoot Rusland zal China waarschijnlijk in conflict brengen met westerse staten die Oekraïne steunen in het conflict met Rusland.

Maandag staat in Rome een ontmoeting tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en China's hoofd voor buitenlands beleid, Yang Jiechi. Dan zal uiteraard de oorlog in Oekraïne ter sprake komen. De Amerikaanse regering heeft China en Chinese bedrijven herhaaldelijk gewaarschuwd Rusland niet te helpen sancties te omzeilen. In zo'n geval zouden Chinese bedrijven zelf het doelwit kunnen worden van Amerikaanse strafmaatregelen.

Sullivan vertelde CNN zondag dat de regering "nauwlettend in de gaten houdt" in hoeverre China "materiële of economische steun" aan Rusland verleent. "Dat is een van onze zorgen", zei hij. Sullivan maakte duidelijk dat de VS niet werkeloos zouden toekijken als een land Rusland tegemoet zou komen om de economische schade te verzachten die de sancties hebben veroorzaakt.

Duitsland gaat F-35 straaljagers aanschaffen

 De Duitse regering is van plan F-35-gevechtsvliegtuigen te gaan kopen. Dat melden bronnen in Berlijn aan onder meer persbureau Reuters. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft Duitsland aangekondigd veel meer geld in defensie te investeren.

De F-35 Lightning II, ook wel Joint Strike Fighter of JSF genoemd, wordt gebouwd door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Naar verluidt wil Duitsland 35 vliegtuigen gaan kopen. Het gevechtsvliegtuig met stealth-kenmerken, waardoor het minder zichtbaar is op vijandelijke radars, moet dan de opvolger worden van de Tornado-toestellen die al meer dan veertig jaar in dienst zijn bij de Luftwaffe. De F-35 wordt ook gebruikt door onder meer de Nederlandse luchtmacht en andere landen van de NAVO.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gezegd een eenmalige investering te gaan doen van 100 miljard euro in defensie. Ook gaat Berlijn het defensiebudget structureel verhogen. Het Duitse leger, de Bundeswehr, kampt al jaren met een gebrek aan investeringen, achterstallig onderhoud en verouderd materiaal.

LEES OOK: Poetin is zo geïsoleerd geraakt door de pandemie dat hij niet langer ‘drankjes doet of barbecuet’ met vrienden