Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zijn eerste toeristische bemanning aan boord van het ruimteschip Crew Dragon in een baan om de aarde gebracht.

De missie, Inspiration4 genaamd, laat vier burgers gedurende drie dagen in de ruimte verblijven.

Een video gemaakt door de NASA-astronauten toont hoe krap de verblijven zijn binnen het ruimteschip.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft vier ruimtetoeristen in een baan om de aarde gebracht.

De burgerbemanning moet drie dagen aan boord van het ruimteschip Crew Dragon doorbrengen. Een uitdaging, want de binnenkant van de capsule is nogal krap. Er zijn vier zetels, controleschermen en wat ruimte voor opslag. Hierdoor is de bewegingsruimte voor de vier passagiers vergelijkbaar aan een inloopkast.

Miljardair Jared Isaacman charterde de vlucht van SpaceX en noemde de missie Inspiration4. Hij neemt zelf plaats op een van de vier stoelen. De andere drie gaf hij aan speciale medereizigers.

Een stoel is voor Hayley Arceneaux, die als kind botkanker overleefde en nu werkt in het St. Jude Children’s Research Hospital. Een andere stoel is voor Chris Sembroski, een veteraan van de luchtmacht die werkt voor Lockheed Martin. En de laatste stoel werd toegewezen aan Dr. Sian Proctor, een geowetenschapper die als astronaut werkt met simulaties voor missies naar de planeet Mars.

Lees ook: SpaceX schiet voor het eerst 4 burgers in een baan om de aarde – bekijk de lancering

In de training voor hun missie bracht de bemanning van de Inspiration4 samen dertig uur in de capsule door. Dit vond plaats in simulatie op het hoofdkwartier van SpaceX in Hawthorne, Californië. Gedurende die tijd zaten ze opeengepakt in een zeer kleine ruimte. De zwaartekracht die hen op de grond hield, deed de ruimte alleen maar kleiner aanvoelen.

"We slapen letterlijk vlak naast elkaar,' zegt Proctor tegen Axios-verslaggever Miriam Kramer. "Je doet zoveel mentale taken en fysieke inspanning dat, ook al was het niet comfortabel, ik toch in slaap viel."

Nu ze in een baan om de aarde zijn en in microzwaartekracht zweven, kunnen ze ook profiteren van de hoogte van de capsule. Maar zelfs dan is het krap. Kijk maar hoe deze vier astronauten in november hoog boven de aarde een rondleiding geven door Crew Dragon:

Die astronauten brachten krap één dag door in het ruimteschip. Hun Crew Dragon dokte aan het internationale ruimtestation. Daar woonden en werkten de astronauten zes maanden voordat ze weer aan boord van het ruimteschip klommen en terugkeerden naar de aarde.

Toch is een exacte vergelijking niet helemaal gepast, want de Inspiration4-bemanning heeft een glazen koepel op de neus van hun ruimteschip. Dit hadden de vier astronauten uit de video niet.

Omdat de ruimtetoeristen niet hoeven aan te meren aan het ruimtestation ISS heeft SpaceX die aanmeerpoort vervangen door deze koepel. De passagiers kunnen hun hoofd in de koepel steken en de volledige ervaring van het zweven door de ruimte meemaken.

Overigens is dat ook de plek waar het toilet van het ruimteschip is.

Een afbeelding van SpaceX's Crew Dragon ruimteschip met een glazen koepel "cupola" op zijn neus. Afbeelding: SpaceX
Een afbeelding van SpaceX's Crew Dragon ruimteschip met een glazen koepel "cupola" op zijn neus. Afbeelding: SpaceX

"Wanneer mensen onvermijdelijk naar het toilet moeten, zullen ze een geweldig uitzicht hebben," vertelde Isaacman in juni aan Insider.

Deze Crew Dragon zal ruim aanvoelen vergeleken met wat SpaceX in petto heeft. In de toekomst is het bedrijf van plan het ruimteschip te bemensen met maximaal zeven personen aan boord.

LEES OOK: Oliver Daemen biechtte voor zijn ruimtevlucht met Jeff Bezos op dat hij nog nooit iets bij Amazon heeft gekocht