De NAM wil minder verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen. De huidige wetsvoorstellen van minister Wiebes moeten daarop worden aangepast.

Dat schrijft de Nederlandse Aardolie Maatschappij in reactie op de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet. Die regelt dat de gaswinning in Groningen de komende jaren sterk wordt teruggebracht, schrijft dagblad Trouw.

Volgens de NAM zorgt de nieuwe wet ervoor dat het bedrijf nauwelijks nog invloed heeft op de gaswinning. De minister van Economische Zaken zal als gevolg van die wet bepalen hoe hoog de gaswinning moet zijn, en daarin de veiligheid van de Groningers en de leveringszekerheid van gas aan huishoudens en bedrijven tegen elkaar moeten afwegen.

“Daar waar de NAM minder controle op kan uitoefenen kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen”, zegt directeur Gerald Schotman van de NAM in de krant.

Operationele maatregelen

Volgens heeft de NAM nu al vrijwel geen invloed meer op de seismische activiteit in Groningen en verdwijnt het laatste beetje invloed bij het invoeren van de nieuwe wet. Wat Schotman betreft is zijn bedrijf dan ook alleen nog verantwoordelijk voor “operationele maatregelen op de eigen productielocaties zoals reparaties, en niet op maatregelen die invloed hebben op de seismiciteit”.

Groningse gemeenten en de provincie waarschuwden eerder al dat in de nieuwe wet de aansprakelijkheid niet langer bij de NAM lijkt te liggen, terwijl onduidelijk is of de staat die verantwoordelijkheid overneemt. “Deze onduidelijkheid draagt niet bij aan het herstel van het vertrouwen van de Groningers”, zei de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) daarover afgelopen weekend al tegen Trouw.

LEES OOK: Rusland wrijft in z’n handen, nu gaswinning Groningen omlaag moet: jullie hebben ons gas nodig

Lees ook op Business Insider