Er zitten weer een paar warme dagen aan te komen – de perfecte timing voor een ijsje tijdens het werk.

Als je net voor het afrekenen bij het vriesvak van de supermarkt staat tref je een ongekend assortiment ijsjes. De Jumbo heeft bijna veertig merken ijs in het assortiment. Daarbij moet je bedenken dat een Magnum zeven verschillende varianten heeft en die is niet de enige, de meeste merken hebben verschillende smaken. 

Ook de Albert Heijn heeft een aanbod waar je u tegen zegt, ze doen weinig onder voor de Jumbo. Bij onderzoek naar het assortiment kom je erachter dat de bekendste ijsjes bijna allemaal vallen onder één merk: Unilever.

Op de onderstaande afbeelding zijn alle merken die Albert Heijn en Jumbo verkopen samengevoegd. De dominantie van Unilever staat buiten kijf, maar ook Kraft en Mars hebben aardig bekende merken in huis. Deze drie spelers bezitten nagenoeg alle ijsmerken die je kent, alleen Häagen-Dazs valt buiten de boot.

IJsassortiment AH en Jumbo Foto: Business Insider

Een leuke manier om de dominantie van Unilever te testen is door je collega te vragen vijf ijsmerken op te noemen, grote kans dat hier allemaal merken van Unilever uitrollen. Afgezien van de bekende merken als Häagen-Dazs en Mars zul je de meeste overige merken nog nooit gehoord hebben. Toch zijn ook dit er nog een behoorlijk aantal.

In de onderstaande grafieken is het volledige ijsassortiment van de Albert Heijn en de Jumbo in kaart gebracht. 

Lees ook op Business Insider