De hele wereld over reizen en er nog geld voor krijgen ook. De Canadese reisvlogger Nadine Sykora verdient flink met haar bezoeken aan al meer dan vijftig landen.

Tijdschrift Forbes beschrijft de soms ongekende mogelijkheden die vloggers hebben om inkomsten uit hun reizen te halen. Nadine Sykora was er vroeg bij. In 2007 publiceerde ze haar eerste video’s op YouTube.

Na haar studie computerwetenschappen vindt Sykora dat het tijd is voor wat meer avontuur. Ze besluit naar Nieuw-Zeeland te reizen voor een werkvakantie en lanceert daar haar videokanaal Hey Nadine. Met advertenties verdient ze dan al een paar honderd dollar per maand, ondanks dat YouTube in de kinderschoenen staat.

Maar ze heeft grote twijfels. “Zit ik m’n tijd te verdoen of kan dit echt een carrière opleveren?”

Ondanks de onzekerheid gaat ze door. Ze heeft bijbaantjes om in haar bestaan te voorzien zolang YouTube te weinig oplevert. "Het was niet prettig, ik had het gevoel alsof ik mijn universitaire opleiding aan het verkwanselen was."

De doorbraak kwam in 2010 in Jamaica. Ze nam deel aan een gesponsorde reis met andere vloggers. Voor het eerst kon ze ervaringen delen met gelijkgestemden en realiseerde ze zich dat ze deel uitmaakte van een grotere gemeenschap van reizende videobloggers.

Productiemaatschappij

Na Jamaica pakt Sykora het videomaken fulltime op. Met haar filmpjes verdient ze dan zo'n 1.500 dollar per maand. Het helpt natuurlijk als je een jonge, vlotte vrouw bent en Engels spreekt. Inmiddels ligt haar jaarinkomen boven de ton. Precieze cijfers wil ze niet geven, dat wil haar publiek liever niet weten.

Ze omschrijft zichzelf als productiemaatschappij en distributieplatform. Naast YouTube heeft ze nu aanvullende inkomensstromen. Ze maakt video's over haar reisbestemmingen voor onder meer Fox en het Nieuw-Zeelands bureau voor toerisme, en is te boeken als gastvrouw voor evenementen.

Merk beschermen

Gesponsorde video's zijn goed voor 70 procent van haar inkomsten. Sykora vindt het lastig om met bedrijven samen te werken. Ze is haar eigen merk, en dat moet ze beschermen. Niet alle reisbestemmingen of producten passen daarbij.

Een dilemma voor vloggers is ook hoeveel aanbiedingen ze kunnen accepteren. Wie met te veel merken in zee gaat, boet aan status in. Sykora zegt dat ze veel aanbiedingen krijgt. "Het gaat erom daarbinnen de balans te vinden."

Lees ook

Dit verdient Enzo Knol, de grootste YouTube-ster van Nederland

Google berekent hoe grappig YouTube-video is

Zo maak je een briljante uitlegvideo op YouTube

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl