Bij de vijftiende stemming over het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) is de Republikein Kevin McCarthy erin geslaagd voldoende stemmen binnen te krijgen.

Hij kreeg even na middernacht in Washington 216 partijgenoten achter zich en dat waren er voldoende, nadat hij bij de veertiende stemronde één stem tekort kwam. Voordat de vijftiende stemming begon, werd er in het Amerikaanse lagerhuis “one more time” (“nog één keer”) gescandeerd door honderden parlementariërs.

Het leek er even op dat de vijftiende stemming pas maandag gehouden zou worden, maar nadat wat The New York Times “zeer merkwaardig” en “een ongelooflijke scène” noemde, was er bij de Republikeinen sprake van een doorbraak.

De fractieleider van de grootste partij wordt doorgaans met één stemming voorzitter, maar dit keer werd dat vier dagen lang geblokkeerd door een groep van twintig zeer conservatieve Republikeinen die de aanstelling van McCarthy in de weg zat. McCarthy slaagde er vrijdag door concessies te doen in om een deel van de persistente dwarsliggers achter zich te krijgen.

The New York Times noemde het verloop van de stemming "historisch" en verwees naar de gebeurtenissen die op dezelfde dag precies twee jaar eerder de geschiedenisboeken ingingen. Toen werd op 6 januari het Capitool bestormd.

Het belang van een nieuwe voorzitter was groot. Zonder voorzitter kunnen de parlementariërs niet worden beëdigd en aan het werk gaan. Ingewijden vrezen wel dat het Amerikaanse lagerhuis een moeilijke tijd tegemoet gaat, omdat het niet voor alle thema's mogelijk zal zijn een meerderheid te vinden. De Democratische kandidaat-voorzitter Hakeem Jeffries kreeg telkens steun van al zijn 212 partijgenoten.

President Joe Biden zegt in een reactie op de benoeming van McCarthy dat hij - zoals beloofd - "bereid is samen te werken met de Republikeinen" en "de belangen van Amerikaanse gezinnen vooropstelt".

LEES OOK: Xi Jinping ‘bereidt het Chinese volk voor op oorlog’ tegen Taiwan, zegt een voormalige Nationaal veiligheidsadviseur van de VS