De Chinese financiële dienstverlener Anbang houdt uitverkoop. Afgelopen week werd bekend dat verzekeraar Vivat, het moederbedrijf van onder meer Reaal en Zwitserleven, wordt verkocht door Anbang. Ook een luxehotel nabij Amsterdam Centraal Station zou nu in de verkoop gaan.

Anbang is naar verluidt in exclusieve gesprekken om een van de grootste hotels in het centrum van Amsterdam te verkopen aan de Franse verzekeraar AXA. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat er momenteel wordt gesproken over een bod van 425 miljoen euro voor Double Tree Hotel by Hilton Amsterdam Centraal.

Er zou nog geen definitieve deal zijn gesloten. Onlangs is door Triplewood Holding, een onderdeel van AXA, wel al om toestemming gevraagd van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om Wisdom Property over te nemen. Dat bedrijf houdt zich bezig met de exploitatie van het Amsterdamse hotel.

Anbang was eerder erg actief op de overnamemarkt, maar gaat nu gebukt onder een enorme schuldenberg. De Chinese autoriteiten arresteerden de topman van het bedrijf en stelden de financiële dienstverlener onder curatele. De laatste tijd probeert Anbang veel bezittingen te verkopen om de financiën weer op orde te krijgen.

Verkoop verzekeraar Vivat

Afgelopen week werd bekend dat verzekeraar NN Group en de buitenlandse verzekeraar Athora vivat overnemen van Anbang. Daarmee komt Vivat weer deels in Nederlandse handen.

Athora verkrijgt de zogeheten leven-activiteiten van Vivat en het vermogensbeheer. NN neemt de kleinere niet-leven-activiteiten over als nieuwe eigenaar van Vivat Schadeverzekeringen. Voor de schadetak betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro voor. Ook neemt het voor 150 miljoen euro aan zogeheten achtergestelde leningen over.

NN liet ook weten dat de financiering wordt voldaan met bestaande kasmiddelen en het huidige aandeleninkoopprogramma in stand blijft. Volledige financiële details, concreet wat Athora op tafel legt, werden niet verstrekt.

Lees ook op Business Insider

Alle merken van Vivat, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven op de Nederlandse markt bestaan. Het hoofdkantoor van Vivat blijft in Amstelveen. Naar verluidt hadden ook ASR, en Aegon samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone interesse in een overname van Vivat.

De constructie zit zo in elkaar, dat formeel Athora Vivat volledig overneemt en daarna de schadetak aan NN wordt doorverkocht. NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt wordt versterkt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond. Topman Lard Friese zei in een toelichting dat na de overname van Delta Lloyd in 2017 het bedrijf waardevolle ervaring heeft opgedaan met het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten.

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. Topman Michele Bareggi verklaarde dat met de deal Athora zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

De deal moet nog worden goedgekeurd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).