Politieacties bedreigen de start van de eredivisie voetbal. De politiebonden kondigen donderdag aan dat het politiepersoneel gaat staken tijdens de eerste speelronde van de eredivisie (7 t/m 9 augustus) als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt.

Het is volgens de bonden aan de burgemeesters van de speelsteden om af te wegen of het verantwoord is om een wedstrijd toch door te laten gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Volgens de politiebonden leggen politiemensen die bij deze wedstrijden worden ingezet, hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord-Utrecht zaterdag 8 augustus in Rotterdam. Bij die wedstrijd legt de politie het werk niet neer.

Nieuwe cao

De politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP wil dat minister Van der Steur extra ruimte biedt om te onderhandelen over een nieuwe cao. De overheid wil juist geen extra geld vrijmaken voor agenten.

De bonden zien de loonafspraak voor ruim 600.000 rijksambtenaren (5,05 procent loonstijging in twee jaar en een eenmalige uitkering van 500 euro) als een vertrekpunt voor verdere onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. De politiebonden willen onder meer een reorganisatietoeslag, extra geld voor piket en onregelmatige diensten en nieuwe afspraken over een ouderenregeling.

Acties Tourstart

Eind juni lieten agenten weten de Tourstart in Utrecht te willen verstoren. Het politiepersoneel was van plan de proloog op zaterdag 4 juli te dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. Ook wilden agenten de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen door een grote verkeerscontrole te houden op de reclamekaravaan, die vooruit rijdt op de wielrenners.

Het liep uiteindelijk met een sisser af, nadat de politiebonden na overleg toch akkoord gingen met alternatieve vormen van actie. Bikers begeleidden de reclamekaravaan langs de Coolsingel, het Hofplein en over de Erasmusbrug. Op de brug waren spandoeken gehangen met teksten als 'Van der Steur, kom over de brug'. De protestactie was niet op televisie te zien.

Het politiepersoneel voert al meer dan achttien weken actie voor een betere cao. De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties deze zomer zouden verharden, als verantwoordelijk minister Van der Steur niet met een beter cao-bod komt. Sail Amsterdam is één van de genoemde doelwitten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl