Litouwen krijgt als 19e land de euro. De EU-lidstaten zetten woensdag in Brussel het licht op groen voor de invoering van de Europese munt in de Baltische staat op 1 januari.

Eerder concludeerden de Europese Commissie in Brussel en de Europese Centrale Bank al dat de Baltische staat aan alle voorwaarden voldoet.

Volgens Brussel bedroeg het begrotingstekort van Litouwen 2,1 procent in 2013 en ook dit jaar zal het onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen. De staatsschuld kwam eind 2013 uit op 39,4 procent van het bbp, ook ruimschoots onder de Europese grens van 60 procent.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) concludeerde dat Litouwen aan alle voorwaarden voldoet. Maar de ECB is wel kritisch over de inflatie in het land op middellange termijn.

Laatste van de 3 Baltische staten met euro

Litouwen is de laatste van de drie Baltische staten die de euro invoert. Letland wisselde de eigen munt begin 2014 in voor de euro. Estland deed dat in 2011. Nederland en 11 andere landen waren op 1 januari 2002 de eerste met de euro.

Er zijn nog zeven andere Europese landen die toewerken om de euro in te voeren. Van die zeven (Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden) heeft alleen Roemenië een datum (1 januari 2019) genoemd om de euro mogelijk te kunnen invoeren.

Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben afgedwongen vast te houden aan de eigen munt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl