Startups zijn niet alleen weggelegd voor de jonkies. Ervaring is een groot goed om een onderneming tot een succes te maken. 

In Silicon Valley heerst de dictatuur van de jeugd, betoogt Ilan Mochari op Inc.com. Het lijkt wel alsof alle succesvolle startups worden gerund door jongeren.

Veelzeggende anekdote van een ingenieur in de veertig, die een ontmoeting had met de ondernemer (eind twintig, begin dertig) die zijn bedrijf wilde overnemen. “Oh, jij bent de excuusbejaarde”, zei de ondernemer. “Nee hoor, ik ben de excuusvolwassene”, antwoordde de ingenieur.

Maar ervaring doet ertoe, echt. Ondernemers geven aan dat bij hun tweede poging alles veel beter liep. De drie redenen om na je 35ste een bedrijf te beginnen:

1. Je kunt beter inschatten wanneer de wereld klaar is voor je idee

Een idee kan briljant zijn, maar soms duurt het gewoon een tijdje voordat alle omgevingsfactoren op zijn plek zijn om het idee te laten slagen. Voorbeeld: het patent voor de streepjescode werd aangevraagd in 1952 – tweeëntwintig jaar vóór een kassa voor het eerst ‘bliep’ zei.

Nog een voorbeeld. Midden jaren negentig kreeg onderzoeker David Albert een idee voor een draagbaar apparaat dat een elektrocardiogram kan maken. Met de technologie van toen onmogelijk. Maar toen de iPhone in 2007 het licht zag, nam Albert zijn kans waar. In 2010 begon hij op 56-jarige leeftijd een bedrijf, Alivecor, met 250.000 dollar spaargeld als startkapitaal. Albert ontwikkelde een iPhone-hoes die een elektrocardiogram kan maken. Tegenwoordig voor 200 dollar op doktersvoorschrift leverbaar.

 2. Je hebt je startkapitaal in een oude sok

Albert had die 250.000 dollar liggen, klaar om gebruikt te worden voor zijn onderneming. Dat kunnen niet veel ondernemers onder de 35 zeggen. En je eigen kapitaal in je bedrijf stoppen is de moeite waard, zeggen veel ervaren ondernemers. Het geeft je meer vrijheid.

 3. Je bent emotioneel stabieler

Je hebt je leven op de rails. Je hebt een partner, familie en vrienden op wie je kan terugvallen als het even tegenzit. Belangrijk, want als je een bedrijf begint sta je onder grote psychische druk.

Voor veel jonge ondernemers is hun bedrijf een belangrijk deel van hun persoonlijkheid. Maar juist als je weet dat er méér is in het leven, kun je het mentale evenwicht bewaren dat nodig om je onderneming een succes te maken. Je sociale vangnet geeft je energie, moed en doorzettingsvermogen.

Lees ook

'Ondernemende 65-plussers werken uit noodzaak door'

Ondernemer: laat iedereen 3 dagen van 12 uur werken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl