Het is een rare en enigszins melancholische ervaring om opnieuw computerspelletjes uit je jeugd te spelen.

Eerst krijg je nostalgische golf over je heen: Ik kan niet geloven dat ik dit weer aan het spelen ben! Maar dat gevoel kan snel omslaan als je tegen de tekortkomingen van het spel aanloopt die je was vergeten of vroeger niet hebt opgemerkt: Wat een beroerde joysticks. De graphics zijn verschrikkelijk. Het verhaal is wel erg cliché.

Ik moest denken aan dat bitterzoete gevoel van nostalgie die omslaat in teleurstelling toen ik deze zomer opnieuw een BlackBerry in handen had.

En nu ik er eentje heb gebruikt, begrijp ik goed waarom alle inspanningen van het bedrijf om telefoons te maken op niets uit zijn gedraaid en waarom het heeft aangekondigd te stoppen met het maken van smartphones.

Ik had alle redenen om van de BlackBerry Priv te houden…

BlackBerry Priv

De BlackBerry Priv. Bron: Antonio Villas-Boas/Tech Insider

De laatste jaren ben ik een trouwe klant van Motorola als het om smartphones gaat. De Moto G van het bedrijf is fantastisch: lage kosten, prima specificaties, goede accuduur, erg duurzaam en zelfs waterdicht.

Maar tijdens een klimvakantie op Mallorca in Spanje kwam er modder in de usb-poort en was de telefoon onbruikbaar geworden. Ik was gedwongen snel een ander toestel te vinden en vond een oude BlackBerry Priv die naar ons kantoor was gestuurd voor een recensie.

De Priv was de laatste belangrijke smartphone van BlackBerry. Hij werd in november vorig jaar gepresenteerd en draait op Google's Android in plaats van BlackBerry's eigen besturingssysteem. Het toestel onderscheidde zich met het enorme uitschuifbare scherm en het volledige toetsenbord, net als de klassieke Blackberry's van vroeger. (BlackBerry introduceerde in juli ook nog de DTEK 50, maar die telt eigenlijk niet mee omdat het weinig meer is dan een Alcatel in een ander jasje.)

Het toetsenbord was een schaamteloze oproep aan ex-BlackBerry-eigenaren die het merk hebben verruild voor Apple of Samsung. Kom terug, we hebben QWERTY, het wordt weer net als vroeger! En oh, wat vond ik dat in het begin leuk.

In het pre-smartphone-tijdperk was de Nokia E71 mijn belangrijkste telefoon. Met een QWERTY-toetsenbord en internettoegang was dat eigenlijk een kloon van BlackBerry. En een goeie ook.

Ondanks alle voordelen die smartphone-apps tegenwoordig bieden, voelde de overgang van fysieke toetsen naar typen op een touchscreen als een stap terug. Daarom was de BlackBerry Priv gelijk aantrekkelijk.

...maar dat duurde niet lang

Een fysiek toetsenbord op de telefoon was een nieuwigheidje. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik die nieuwigheid helemaal niet nodig had. In de zes jaar dat ik alleen nog maar een aanraakscherm heb gebruikt is de wereld veranderd.

Alle verbeteringen hebben de ervaring van het typen op een touchscreen veel aangenamer gemaakt - met swipen als allerbelangrijkste innovatie.

SwiftKey Flow 2

Het SwiftKey-toetsenbord op een iPhone. Bron: SwiftKey

Als je het niet kent: met swipen kan je van letter naar letter gaan zonder je vinger van het scherm te halen. Zo 'typ' je woorden. Grote pionier van deze technologie was het Amerikaanse Swype; nu zit swipen standaard op de meeste Android-smartphones. Samen met het automatisch aanvullen van woorden is het een snelle manier om te typen op je mobiel.

Het is eigenlijk veel sneller dan fysieke toetsen, realiseerde ik me toen ik de Priv begon te gebruiken.

Ik raakte al snel gefrustreerd door het ontbreken van de swipe-optie op de BlackBerry, met zijn knullige fysieke toetsenbord. Zo herinner ik me dit niet! Waren die toetsen altijd al zo onhandig? Makkelijk te voorkomen ontwerpfouten maakten de hele gebruikservaring nog beroerder - zoals bijvoorbeeld het feit dat de shift- en de alttoets op het fysieke toetsenbord en op het scherm op tegenovergestelde plekken zitten, zodat ik vaak op de ene druk terwijl ik de andere wil.

Nostalgie is geen vervanging van innovatie

blackberry

Fysieke toetsenborden: het was leuk maar het feest is over. Bron: Flickr/langleyo

BlackBerry werd overrompeld aan het begin van het smartphonetijdperk en is daar nooit meer overheen gekomen. In slechts een paar jaar is het bedrijf in elkaar geklapt. Het ging van trotse producent van de populairste telefoon ter wereld tot totale irrelevantie. Hun software bleef achter qua ontwikkeling, terwijl Android en iOS steeds verder uitliepen met een groeiend aanbod aan apps.

Toen BlackBerry uiteindelijk overstapte op Android worstelde het met hetzelfde fundamentele probleem als alle producenten van Android-telefoons: hoe kan je je onderscheiden van de concurrentie als je allemaal hetzelfde besturingssysteem gebruikt?

Het antwoord van BlackBerry was tweeslachtig: unieke software en in het geval van de Priv verouderde hardware.

Maar de software van het Canadese bedrijf was niet genoeg om consumenten te verleiden. En wat betreft de hardware heeft de wereld inmiddels betere dingen gezien.

Hoe jammer dat soms ook is, uiteindelijk is het beter om afscheid te nemen van sommige technologie. Dag BlackBerry!

LEES OOK: Ik kocht een smartphone van 42 euro uit China en dit stelde me het meest teleur