Na Bol.com laat ook Amazon geen producten toe met afbeeldingen van Zwarte Piet.

De Amerikaanse webwinkelreus die sinds maart actief is in Nederland zal producten met Zwarte Piet verwijderen en gaf hier geen reden voor.

Amazon verwijst wel naar de voorwaarden voor externe verkopers waarin onder meer staat dat producten die aanzetten tot raciale onverdraagzaamheid niet zijn toegestaan.

Zwarte Piet verdwijnt uit het assortiment van Amazon. De Amerikaanse webwinkelreus die sinds maart dit jaar actief is in Nederland, verwijdert alle producten met een afbeelding van Zwarte Piet.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Amazon lijkt het voorbeeld te volgen van Bol.com dat vorige week aankondigde Zwarte Piet per september te weren. De webwinkel kreeg heftige reacties en reageerde daar gevat op.

Amazon heeft niet aangegeven waarom Zwarte Piet-producten worden verwijderd, maar verwijst naar de voorwaarden voor externe verkopers. Daarin staat dat de webwinkel geen producten toestaat die haat, geweld, raciale, seksuele of religieuze onverdraagzaamheid promoten, aanzetten of verheerlijken, of organisaties met dergelijke opvattingen promoten.

Voor de stereotiepe Zwarte Piet is ook geen ruimte meer op Facebook en Instagram. Daarmee probeert Facebook racisme en discriminatie op zijn platforms tegen te gaan, liet het in augustus weten.

Lees ook op Business Insider

Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen worden verwijderd. Dat gebeurt door menselijke beheerders die de context bekijken. Gebruikers die regelmatig de fout in gaan, Gebruikers die regelmatig de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

LEES OOK: Facebook en Instagram verbieden stereotiepe foto’s en filmpjes van Zwarte Piet