Het Front National van Marine Le Pen heeft zondag ongeveer 28 procent van de stemmen gehaald in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk.

Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van zondag op maandag gemeld na het tellen van bijna alle stemmen.

In zes regio’s hebben kandidaten van Front National de overwinning behaald. Een overwinning in de tweede ronde volgende week is echter niet zeker, omdat de socialisten zich uit twee van die regio’s hebben teruggetrokken om met één partij het rechtse Front te verslaan.

Op de tweede plaats eindigde zondag de Republikeinse partij van ex-president Nicolas Sarkozy met zo’n 27 procent. De regerende Socialistische Partij van president François Hollande behaalde 23,5 procent van de stemmen. De linkse partijen roepen op tot eenheid om het Front National te verslaan.

Le Pen versterkt politieke positie

Na het succes in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk, ziet Marine Le Pen haar Front National ,,als eerste partij van Frankrijk”. Uw partij heeft ,,een geweldig resultaat” bereikt, zei Le Pen zondag voor jubelende aanhangers. ,,Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft”, aldus de 47-jarige aanvoerster van het anti-Europese en nationalistische Front National.

In de weken na de terroristische aanslagen in Parijs van 13 november heeft het Front National duidelijk geprofiteerd van de profilering op thema’s als binnenlandse veiligheid en de kritische houding ten opzichte van migranten.

Van belang voor Le Pen zelf is vooral de regio Nord-Pas-de-Calais waar ze op koers ligt om het regionale presidentschap binnen te halen. Dat is voor Marine Le Pen een belangrijke opstap naar de landelijke presidentsverkiezingen van 2017.

Lees ook: Marine le Pen en Geert Wilders lijken steeds meer op elkaar: hard tegen migranten, linksig over de economie

Tweede ronde regionale verkiezingen

In de tweede ronde komende zondag, kunnen de socialisten rekenen op de steun van de Groenen en radicaal links die samen op meer dan 10 procent van de stemmen staan.

Partijen die in de eerste ronde minder dan 10 procent van de stemmen halen, doen niet mee aan de tweede ronde. Verder krijgt de winnende partij automatisch een kwart van de zetels in een regio, zodat geen absolute meerderheid nodig is om een regionaal bestuur te vormen.

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy sloot zondag echter elke alliantie met de socialisten uit om extreem-rechts uit het zadel te houden. Tot de tweede ronde van de stemming volgende week is het volgens hem zaak de kiezers te mobiliseren.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl