Bedrijven kunnen na 1 juni naar verluidt maximaal 20.000 euro krijgen voor drie maanden om de vaste lasten te betalen.

De regeling is onderdeel van het tweede steunpakket dat het kabinet komende woensdag presenteert.

Hoe hoog de uitkering precies is, is afhankelijk van het omzetverlies van de desbetreffende onderneming.

In het eerste steunpakket dat 1 juni afloopt, kregen bedrijven een eenmalige gift van 4.000 euro die de vaste kosten moest dekken.

Bedrijven die hun omzet zien kelderen door de coronacrisis kunnen een flinke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten.

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag bekend zal maken.

Het kabinet had al eerder gezegd iets te willen doen om bedrijven tegemoet te komen die flink minder omzet draaien door de coronamaatregelen terwijl ze maandelijks nog wel hun vaste lasten moeten betalen. De Tweede Kamer en werkgeversorganisaties hadden hiervoor ook aandacht gevraagd, maar het is lastig te berekenen wat de vaste lasten zijn.

Lees ook op Business Insider

In het eerste noodpakket konden bedrijven in de hardst getroffen sectoren al aankloppen voor een ‘coronagift’ van 4.000 euro. Maar op de lange termijn zullen die kosten voor de meeste bedrijven veel verder oplopen.

De loonkostenregeling uit het eerste noodpakket wordt verlengd. Eerder kondigde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) al aan dat de zogenoemde ‘ontslagboete’ vervalt: bedrijven die loonkostenvergoeding van de overheid krijgen, kunnen werknemers op straat zetten zonder boete.

Wel wordt er een “fors bedrag” van zo’n 50 miljoen euro opzijgezet voor omscholing van ontslagen medewerkers.

LEES OOK: Kabinet bijna klaar met tweede steunpakket voor bedrijven – Koolmees zoekt wisselgeld voor opheffen verbod op ontslag