De politiefoto (mugshot) van voormalig president Donald Trump is donderdagavond plaatselijke tijd online verschenen, bericht nieuwszender CNN die de foto ook online heeft gepost.

Ook Trump heeft zijn mugshot online geplaatst. Hij postte zijn politiefoto op X, voorheen Twitter, met de woorden “verkiezingsinmenging. Geef je nooit over!” Het is de eerste keer sinds 2021 dat hij op dit sociale medium een bericht plaatste. In minder dan een half uur tijd was zijn mugshot al drie miljoen keer bekeken. Zijn account op X, voorheen Twitter, heeft meer dan 86 miljoen volgers.

Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat zo’n foto genomen werd van een oud-president. Trump wordt in de Amerikaanse staat Georgia met achttien medeverdachten strafrechtelijk vervolgd voor pogingen zijn nederlaag teruggedraaid te krijgen na de presidentsverkiezingen van 2020.

Trump: ‘Trieste dag’

“Een trieste dag voor Amerika”, zo noemde voormalig president Donald Trump zijn strafrechtelijke vervolging. Volgens de gegevens van de gevangenis heeft Trump gevangenennummer P01135809 gekregen.

Trump bleef kort, zo'n twintig minuten, in Fulton County Jail voor hij weer terugkeerde naar het vliegveld. Daar zei hij tegen verslaggevers dat wat had plaatsgevonden "een aanfluiting van het recht" was. "Ik heb niets verkeerd gedaan, en iedereen weet het." Ook noemde hij zijn vervolging "inmenging in de verkiezingen."

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek gestart naar de openbaar aanklager in de verkiezingsfraudezaak in de staat Georgia.

Er zijn "ernstige zorgen" over of aanklager Fani Willis mogelijk uit politieke overwegingen heeft gehandeld, aldus een brief die naar haar is gestuurd. De Republikeinse partij heeft de meerderheid in het Huis.

De brief is opgesteld door Republikein Jim Jordan, Trumps bondgenoot en voorzitter van de parlementaire commissie voor de rechtspraak. Daarin vraagt hij of Willis het onderzoek, dat op staatsniveau plaatsvindt, heeft gecoördineerd met het ministerie van Justitie en of ze landelijk belastinggeld heeft gebruikt. Trump wordt ook op landelijk niveau strafrechtelijk vervolgd.

"De landelijke overheid heeft substantiële interesse in het welzijn van oud-presidenten", aldus Jordan in de brief. "En omdat deze voormalige president momenteel een kandidaat is voor het presidentschap, hebben de aanklachten betrekking tot een andere landelijk belang: een presidentsverkiezing." Willis wordt door de ex-regeringsleider, die opnieuw president wil worden, beschuldigd van een politieke heksenjacht.

LEES OOK: Trump bepleit onschuld over poging tot staatsondermijning – bij veroordeling verliest hij helft van de Republikeinse stemmers