Google ‘mooning’ en de kans is groot dat je op een hoop artikelen stuit over mensen die hun broek naar beneden trekken. Of, zoals Wikipedia het noemt: “het opzettelijk ontbloten en toekeren van het eigen achterwerk naar een ander om deze ander te beledigen, in verlegenheid te brengen of voor de grap”.

Feit is dat de term ‘mooning’ onlangs een heel nieuwe betekenis heeft gekregen, eentje die niet zoveel te maken heeft met ontblote lichaamsdelen, maar alles met je iPhone.

Wanneer je iemand ‘moont’ (ik moon, jij moont, wij moonen?) leg je een persoon of groep die jou sms’t het zwijgen op. Het woord ‘moonen’ verwijst in dit geval naar het lichtgrijze maantje dat verschijnt als je je telefoon in Niet Storen-modus zet.

Hoe werkt ‘mooning’?

Het is eigenlijk heel simpel (mits je iOS 10 hebt). Klik op het i-tje rechtboven het tekstbericht, naast de foto van degene waarmee je het gesprek voert. Swipe vervolgens de Niet Storen-button naar rechts. Je krijgt vervolgens geen updates meer van zijn of haar berichten, tenzij je de functie weer uit zet. Je krijgt dus wel de berichten binnen, maar wordt niet meer iedere twee seconden gestoord omdat je scherm oplicht.

iphone-mooning-moonen-rood

Foto: Business Insider Nederland

Iemand blokkeren is óók een optie, maar nogal een extreme maatregel. En ook het aan populariteit winnende ‘ghosting’ (van de ene op de andere dag niets meer van je laten horen) is nou ook niet echt bevorderlijk voor je sociale leven.

‘Mooning’ is de perfecte manier om iemand (tijdelijk) het zwijgen op te leggen zonder je vriendschappen of (werk-)relaties op het spel te zetten.

Lees ook op Business Insider

Bedolven onder berichten

De functie is ook redelijk onvermijdelijk, wil je niet overladen worden door alle mailtjes, berichtjes, telefoontjes, Whatsapp-berichten en app-updates die je tegenwoordig op een dag binnen krijgt.

Je vrienden spuien de hele dag door wat ze aan het doen zijn in meerdere groepsgesprekken en je familie vraagt random dingen. Vaak wanneer het jou niet uitkomt en je probeert te focussen op je werk of slapen.

Op de momenten dat je wél tijd en zin hebt om je met triviale dingen bezig te houden – zeg: de ‘Ad & Corrie 50 jaar getrouwd’-groep – check je gewoon je berichten-inbox. Bijvoorbeeld onderweg van of naar je werk, thuis op de bank of in de wachtkamer bij de dokter.

‘Moon’ wel bewust, je wil natuurlijk niet dat je belangrijke berichten van je baas mist. Zolang je af en toe de Niet Storen-functie weer uitzet om je gesprekken bij te werken, is de nieuwe trend hartstikke handig.