In ieder huis wordt Monopoly weer anders gespeeld. Misschien krijg je wel de inhoud van de pot als je op ‘vrij parkeren’ komt. Of extra geld als je voorbij Start gaat. Of kun je eerder een hotel bouwen.

Ter ere van het aanstaande 80-jarig bestaan van Monopoly besloot fabrikant Hasbro de spelers te vragen: welke ‘huisregels’ hebben jullie? De meest gangbare huisregels zullen in de spelregels van een speciale editie worden opgenomen. Om te beginnen kunnen fans discussiëren de voor- en nadelen van tien populaire huisregels op de Facebookpagina van het spel.

Een aantal officiële regels wordt nu al weinig toegepast in de huiskamer: bijvoorbeeld de regel dat iedere eigenaar zelf voor de beurt om is om huur moet vragen, als een speler op zijn eigendom komt.

Spel oprekken

Veel huisregels zijn erop gericht op het spel langer te laten duren; bij geoefende spelers is het spel binnen 90 minuten bekeken. Hoe meer geld er in het spel wordt gepompt, hoe langer het duurt voor spelers failliet gaan.

Sinds de jaren dertig zijn er honderden exemplaren van het spel verkocht. Hasbro geeft geen detailcijfers over de verkoop, maar volgens analisten loopt het nog steeds goed. Dat is opvallend, omdat er aan de vormgeving van het spel door de jaren heen nauwelijks iets is veranderd. Wel werd vorig jaar een van de pionnen vervangen: het strijkijzer moest plaatsmaken voor een kat.