Bitcoin? Ethereum? Nee, er is een nieuwe digitale munt die de show steelt. Eentje die net de steun heeft gekregen van een bekend drugsforum. De naam is Monero.

De site AlphaBay is een schimmige versie van Marktplaats, waar louche internetgebruikers drugs, wapens en gestolen identiteiten kunnen kopen.

Sinds vorige week accepteert AlphaBay betalingen in Monero, maakte het bedrijf bekend op internetforum Reddit. “We hebben besloten Monero toe te voegen aan onze marktplaats door de vraag vanuit onze gemeenschap”, aldus het bedrijf. “We verwachten dat dit een piek in de prijs zal veroorzaken.”

En dat bleek correct. De prijs van Monero schoot omhoog naar 10 dollar.

Wat is er zo bijzonder aan Monero? Net als Bitcoin is de virtuele munt gebaseerd op de blockchaintechnologie. Maar Monero husselt diverse transacties door elkaar, waardoor het moeilijker wordt om iemand te traceren. Daarnaast maakt Monero het bijna onmogelijk om vast te stellen wie het geld heeft ontvangen.

“Voor twee uitgevoerde transacties, van dezelfde of verschillende mensen kun je niet bewijzen dat ze naar dezelfde persoon zijn verstuurd”, zegt hoofdontwikkelaar Riccardo Spagni van Monero tegenover Bloomberg. Prima dus voor mensen die willen drugs kopen.

Het privacy-aspect heeft Monero veel lof opgeleverd waaronder die van investeerder Rutger Ver, die ook wel bekendstaat als ‘Bitcoin Jesus’. “Monero is zeer, zeer privé en dat is een groot voordeel ten opzichte van Bitcoin.”

Lees ook op Business Insider