De Europese Unie heeft met Monaco afgesproken dat het prinsdom met ingang van 2018 de bankgegevens van buitenlandse rekeninghouders deelt met het land waar de rekeninghouder de nationaliteit van heeft.

De Europese Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici, heeft hier maandag in Monaco een akkoord voor getekend.

Monaco volgt het voorbeeld van bijvoorbeeld Andorra, Liechtenstein, Malta en Zwitserland. De belastingparadijzen staan onder druk om met informatie over rekeninghouders belastingontduiking en het witwassen van geld te helpen bestrijden.

‘Geld verbergen blijft mogelijk’

Moscovici relativeerde het akkoord over automatische uitwisseling van bankgegevens als “een stap vooruit”. Het akkoord richt zich op belastingontduikers en er blijven mogelijkheden om in Monaco geld te verbergen, meldde de Franse krant Le Figaro maandag.

Voor een onderzoek naar het witwassen van geld veranderen de regels niet wat Monaco betreft. Ook blijft het moeilijk openheid van zaken te krijgen als meerdere personen zaken beheren, zoals rekeningen of fondsen.

Monaco is ongeveer 1 bij 2 kilometer groot en telt naar schatting 29.000 buitenlandse ingezetenen en 8000 Monegasken. Er zijn naar schatting 35 banken, ruim zestig investeringsfondsen, ruim vijftig beleggingsfondsen en zeker drie financieringsmaatschappijen gevestigd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl