Vrouwen moeten duidelijk harder rennen om zich te profileren dan mannen bij het CDA. En Mona Keijzer stoort zich aan dit ‘haantjesgedrag’ binnen haar partij.

Dat zegt de staatssecretaris van Economische Zaken in een interview met het AD. Ze is er klaar mee dat het alleen maar gaat over de ‘kroonprinsen’ Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge, nadat Sybrand Buma in mei aankondigde te stoppen als partijleider. Buma is inmiddels benoemd tot burgemeester van Leeuwarden.

“Toen het in het voorjaar constant over de kroonprinsen ging, dacht ik: wel potverdikkie! Nou ben ik 50 geworden en hoor bij de hoogstopgeleide mensen met lange politiek ervaring. We hebben Madeleine van Toorenburg, ex-gevangenisdirecteur, gepromoveerd, fantastische voorzitter van de parlementaire enquête naar de Fyra. Ank Bijleveld, minister van Defensie, voormalig commissaris van de koning. Ik stond in de startblokken voor een radio-interview van een kwartier over de digitale toekomst van Nederland. Het eerste waar het over ging was de króónprinsen! Kroonprinsen? We hebben ook nog kroonprinséssen in onze partij. Ik was er klaar mee.”

Mona Keijzer profileert zich bij CDA

Keijzer zegt nog niet te weten of ze CDA-lijsttrekker zou willen worden, maar wel dat het zou kunnen.

In 2012 deed ze al mee aan de lijsttrekkersverkiezing en werd toen tweede. “Het partijbestuur moet eerst maar eens gaan bekijken, hoe gaan wij dat nou doen met elkáár. Daarin speel ik nu wel een rol. Ik ben twee keer op nummer twee gezet, ik heb een hoeveelheid voorkeurstemmen gehad, dat is nog nooit vertoond in deze partij.”

Toen Buma in mei zijn vertrek aankondigde doken zes namen op voor mogelijk opvolgers. Daarbij ging het om vier mannen en twee vrouwen. Als meest kansrijke kandidaten gelden Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge. Daarnaast circuleren ook de namen van Mona Keijzer, Madeleine van Toorenburg, Raymond Knop en  Pieter Heerma.

Wat betreft de vrouwen voegt Keijzer daar dus ook Ank Bijlveld aan toe.

Lees ook op Business Insider

LEES hier Sybrand Buma wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden – Wie volgt hem op als leider van het CDA?