Het Amerikaanse techbedrijf Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in Zeewolde. De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen.

Meta zegt nu dat die “huidige omstandigheden” hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Het bedrijf geeft aan “een goede buur” te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus onontbeerlijk is.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze maand zag de lokale partij Leefbaar Zeewolde haar zetelaantal verdubbelen. Deze partij is sterk gekant tegen het omstreden datacentrum van Facebook.

De huidige gemeenteraad stemde onlangs met 11 tegen 8 stemmen voor de wijziging van het bestemmingsplan waardoor de komst van dit megacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook, mogelijk zou worden.

Felste tegenstanders waren Leefbaar en de ChristenUnie, maar zij hadden samen niet genoeg zetels om het plan te blokkeren. Dat ligt anders in de nieuwe raad. Daar hebben Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie samen 14 van de 19 zetels.

Leefbaar Zeewolde is positief over het opschorten van de plannen voor het datacentrum dat techbedrijf Meta wil bouwen. "We zijn blij", zegt fractievoorzitter Tom Zonneveld in een eerste reactie. "Het is natuurlijk uitstel en geen afstel, maar wel weer een stap in de goede richting."

Zijn partij en de ChristenUnie vallen vooral over de gigantische hoeveelheid energie die zo'n megagroot datacenter zou verbruiken en zijn niet gerust op het juiste gebruik van de restwarmte die het zou opleveren.

Leefbaar wil dat er definitief een streep gaat door de plannen van Meta. De partij beraadt zich nu op vervolgstappen en zoekt onder meer uit wat het "opschorten van de plannen" precies betekent, legt Zonneveld uit. Woensdag wordt de nieuwe gemeenteraad van Zeewolde geïnstalleerd.

LEES OOK: Mark Zuckerberg wil dat zijn werknemers ‘metamates’ worden, die hun ‘schip’ en de bemanning belangrijker vinden dan zichzelf