Modeontwerper Mart Visser heeft zijn exclusieve contract met V&D op eigen initiatief verbroken. Hij gaat zelfstandig een confectiecollectie verkopen via zijn webwinkel martvisser.nl.

Dat zegt hij tegen De Telegraaf.

Het contract met het failliete warenhuis zou in juli toch al aflopen, vertelde Visser. “Maar het plotselinge faillissement van het warenhuis en het steeds wisselende bestuur, drie in vierenhalf jaar tijd, heeft mij ertoe gezet om het proces te versnellen en op eigen kracht verder te gaan.”

Door het faillissement van V&D ging Visser voor 250.000 euro het schip in. “Ik ben een gezond bedrijf, had genoeg vlees op het bot”, aldus de 47-jarige couturier. “Voor de eerste keer in de 23 jaar dat ik mijn modehuis run, heb ik een boekjaar met een negatief saldo afgesloten. Dat raakt je.”

De huidige collectie van Visser is de modeontwerper kwijt, omdat de jurken, jasjes en rokken onder de failliete inboedel van V&D vallen. Hij heeft op eigen initiatief een nieuwe collectie ontworpen, die te koop is via zijn eigen webwinkel. “Gelukkig heb ik een groot netwerk en kon ik me beroepen op leveranciers, ateliers en agenten die me hebben geholpen.”

Tientallen geïnteresseerden V&D

De laatste jaren kampte V&D met een nogal stoffig imago. Onder meer door de samenwerking met modeontwerper Visser streefde de warenhuisketen naar een hipper en meer trendy assortiment. Maar dat mocht niet baten: de keten bleef in een neerwaartse spiraal.

V&D, waar ook La Place toe behoort, werd op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants blijven voorlopig open. In afwachting van een mogelijke doorstart worden de circa 10.000 werknemers nog tot half februari doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Bij de curatoren van het failliete V&D hebben zich behoorlijk wat potentiële kopers gemeld. Volgens de curatoren zijn er "meer dan tien serieuze gegadigden'' om het warenhuisconcern of restaurantketen La Place over te nemen. Afgelopen week kregen ze "een zeventigtal'' schriftelijke voorstellen binnen van partijen met interesse. Daaruit is een selectie gemaakt, lieten de curatoren maandag weten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl