BinckBank en uitdager DeGiro zijn verwikkeld in een bikkelharde strijd om de gunst van de particuliere belegger voor de verwerking van beursorders. Met over en weer verdachtmakingen.

BinckBank, ooit begonnen als uitdager van de Nederlandse grootbanken bij het aanbieden van beleggingsdiensten, heeft het zelf aan de stok met een nieuwe uitdager, DeGiro. Want de strijd om particuliere beleggers te voorzien van goedkope mogelijkheden om beurstransacties uit te voeren, gaat gestaag door. Zie ook dit artikel: DeGiro opent slag om kleine belegger.

Begin deze week ging het gevecht een nieuwe fase in, met de publicatie van een eigen onderzoekje door DeGiro, waarin BinckBank ervan wordt beticht niet de beste afhandeling van beursorders te bieden, met de scherpste prijzen voor particulieren. Het stuk is hier te vinden.

Beste prijs voor belegging particulier

BinckBank maakt voor de afhandeling van beursorders gebruik van een systeem dat bij verschillende platforms naar de scherpste prijs zoekt. Dat kan dus bij de klassieke beurs Euronext zijn, maar ook bij platforms als TOM en Chi-X.

Hiervoor maakt BinckBank gebruik van een zogenoemde ‘smart router’ van het elektronische systeem TOM, waarvan BinckBank ook minderheidsaandeelhouder is.

Uit de tests van DeGiro zou blijken dat reguliere orders worden benadeeld door extreem snelle transacties van computergestuurde handel. In de beleggerswereld kreeg dit fenomeen eerder dit jaar veel bekendheid door de publicatie van een boek van de Amerikaanse auteur Michael Lewis, getiteld 'Flash Boys'.

"Uit de analyse blijkt dat voor dit type test orders we in bijna alle gevallen een slechtere uitvoering krijgen via de Binck/TOM routering dan wanneer deze optimaal zou plaatsvinden", stelt DeGiro in zijn onderzoek. De broker wil zelf geen gebruik meer maken van TOM en stuurt orders nu alleen door naar Euronext.

Harde strijd Binck en DeGiro

BinckBank reageert in een eigen publicatie woedend op de aantijgingen van DeGiro en noemt de conclusies van het onderzoek "incorrect". DeGiro zou particuliere beleggers misleiden en ten onrechte de integriteit van de beurshandel in Nederland ter discussie stellen. BinckBank bekijkt of er juridische stappen worden genomen tegen DeGiro.

Maar wie heeft er nu gelijk? Het Financieele Dagblad deed navraag bij econometrist Albert Menkveld, werkzaam bij de Vrije Universiteit en gespecialiseerd in de zogenoemde 'flitshandel'. Die stelt enerzijds dat de tests van DeGiro lijken te wijzen op zogenoemde 'voorkruiptransacties' van ultrasnelle computerhandelaren. Maar Menkveld heeft ook kritiek op de uitvoering van de tests. Die zou niet degelijk genoeg zijn en een betere onderzoeksopzet vergen.

Bovendien is Menkveld niet gecharmeerd van het plan van DeGiro om orders alleen nog maar naar Euronext door te sturen. "Bij DeGiro krijgen beleggers zeker niet de beste prijs, want ze sturen orders maar naar één beurs", zegt hij woensdag tegen het FD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl