Wie op vakantie gaat met z’n smartphone in een ander EU-land, krijgt vanaf 1 juli te maken met lagere maximumtarieven voor bellen, sms’en en het downloaden van data.

Vanaf 1 juli wordt het fors goedkoper om in een ander EU-land mobiel data te downloaden. De maximumtarieven dalen van 45 naar 20 cent per MB. Ook bellen en sms’en dalen in prijs.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel dinsdag bekend.

Zie hieronder het overzicht met de nieuwe tarieven. Het downloaden van data daalt 55,5 procent in prijs, bellen wordt 21 procent goedkoper en sms’en 25 procent. De genoemde prijzen zijn exclusief btw (Engels: VAT).

(Klik op grafiek voor uitvergroting)

tarievenmobiel

Europees Commissaris Neelie Kroes uitte dinsdag de hoop dat binnenkort alle extra kosten verdwijnen voor bellen en dataverkeer van het ene naar een ander EU-land (roaming).

De commissie zet al jaren het mes in de roamingkosten. Voetbalfans die nu tijdens het WK op reis zijn in de EU zullen 25 keer minder betalen voor dataroaming dan tijdens het WK 2010, aldus Brussel.

Nederland: losse smartphone met sim-only populairder

In Nederland is het aantal consumenten dat voor een zogeheten sim-only abonnement kiest in plaats van de duurdere variant met toestel, in het eerste kwartaal van dit jaar verder toegenomen, maakte onderzoeksbureau Telecompaper dinsdag bekend.

Het aandeel zogeheten sim-only gebruikers in Nederland groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar naar 47 procent (ongeveer 9,5 miljoen abonnementen). In dezelfde periode vorig jaar was dat 41 procent. Circa 60 procent van deze groep kocht zijn abonnement online.

Een derde van de sim-only gebruikers betaalt zijn telefoonkosten vooraf, ofwel prepaid. Het totale aandeel prepaid-aansluitingen is een kwart van het totaal aantal mobiele abonnementen in Nederland.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Smartphone van Amazon: hier zullen winkeliers niet blij mee zijn

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl