De toeslag op het loon voor avond- of weekendwerk moet volledig worden geschrapt. Het is niet meer van deze tijd.

Dat zegt Michaël van Straalen, de nieuwe voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

“Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960. Niet meer in de tijd van de Flintstones. De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan”, aldus Van Straalen. Hij wijst erop dat de economie flexibel is en al lang niet meer gebonden is aan tijden van 9 tot 6. “Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel.”

Volgens Van Straalen zijn de toeslagen voor buiten de kantooruren niet meer op te brengen voor het midden- en kleinbedrijf. Daardoor is het voor veel ondernemers niet meer rendabel om op zondag open te zijn. “Als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het ­meteen tot conflicten”, zegt de MKB-voorman.

FNV: werken in weekend moet beloond worden

De vakbonden stellen in een reactie op het plan van Van Straalen dat aan de toeslagen voor avond- en weekendwerk niet kan worden getornd. Het schrappen van de toeslag biedt volgens de bonden geen enkele oplossing voor de verslechterde concurrentiepositie van de middenstanders ten opzichte van de grote winkelketens.

"Werken in het weekend of in de avonduren is nog steeds extra belastend. Daar mag best wel wat tegenover staan'', reageert Toon Wennekers, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, bij FNV Bondgenoten. "Wat Van Straalen zegt is een grijsgedraaide plaat, maar ik begrijp wel dat een beginnend voorman van MKB-Nederland deze opmerkingen maakt."

CNV: niet zeuren over gevolgen koopzondag

CNV Dienstenbond laat weten niet van plan te zijn om mee te werken aan "een verdere koopkrachtdaling" van winkelmedewerkers. "Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt'', zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma.

Volgens de vakbond zijn er in de detailhandel al jaren bijna geen loonsverhogingen geweest.