• Premier Rutte heeft beloofd te zullen kijken of de gevolgen van de gedeeltelijke lockdown vragen om nieuwe steunpakketten voor bedrijven.
  • Rutte benadrukt dat de bestaande steunpakketten al berekend zijn op het huidige scenario, maar sluit niet uit “dat er meer moet gebeuren”.
  • Het kabinet zal verder gaan onderzoeken of er in de coronamaatregelen voor de horeca onderscheid kan worden gemaakt tussen kroegen en restaurants.

Het kabinet heeft toegezegd de gevolgen van de nieuwe strenge coronamaatregelen voor bedrijven in kaart te brengen.

Premier Mark Rutte benadrukt woensdag dat er in de bestaande steunpakketten al rekening is gehouden met het huidige scenario, maar hij sluit niet uit “dat er meer moet gebeuren”.

De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) gaan kijken of de aangescherpte maatregelen tot problemen leiden die niet worden opgevangen door de steunpakketten. Zij brengen daar uiterlijk 26 oktober verslag over uit.

Mocht blijken dat extra steun nodig is, dan wordt daar “serieus naar gekeken”.

Meer maatwerk voor de horeca

De Tweede Kamer dringt nu al aan op meer maatwerk voor zwaar getroffen sectoren. Zo wordt er kamerbreed gevreesd dat de 'beperkte lockdown' die woensdagavond van kracht wordt, de doodsteek kan betekenen voor bedrijven in de horeca, de evenementenbranche en de cultuursector.

Het kabinet zal verder gaan onderzoeken of in de coronamaatregelen voor de horeca straks onderscheid kan worden gemaakt tussen kroegen en restaurants. De komende vier weken moeten wel alle eet- en drinkgelegenheden dicht, maar op de "iets langere termijn" kan dat voor sommige ondernemers verlichting bieden, zegt Rutte.

Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat opperde dat restaurants die niet ook een bar zijn, open zouden kunnen blijven. Er moet dan wel aangetoond worden dat de gasten 1,5 meter afstand kunnen houden en er moet vooraf een gezondheidscheck worden gedaan. Het personeel moet daarnaast een masker dragen.

Voor het onderzoek gaat het kabinet volgens Rutte in gesprek met de belangenbehartigers van de horeca en het mkb. "Ik wil niet nu hoop geven dat dit de komende vier weken ook iets voor het pakket betekent", waarschuwt de premier. Daarvoor is het volgens hem nu te belangrijk om het aantal contacten snel fors terug te dringen.

Lees meer over de nieuwe coronamaatregelen: