• Nederlandse mkb-ondernemingen zijn over het algemeen goed door de coronacrisis heen gekomen.
  • Een deel van de bedrijven presteerde goed, een ander deel maakte een flinke dip mee maar daarna ook een stevig herstel.
  • Lobbyclubs voor het mkb bepleiten maatwerk voor bedrijven die het extra zwaar hadden tijdens de crisis.

Nederlandse mkb-ondernemingen zijn over het algemeen goed door de coronacrisis heen gekomen. Dat stelt accountantsorganisatie SRA die 6600 jaarrekeningen van kleine en middelgrote bedrijven over coronajaar 2020 bekeek.

Een deel van de bedrijven presteerde goed, een ander deel maakte een flinke dip mee maar daarna ook een stevig herstel. Ook was er een deel van de bedrijven dat het zwaar had, maar daarbij hebben de steunmaatregelen van de overheid geholpen.

In onderstaande tabel is te zien dat bij iets meer dan de helft van de mkb-bedrijven de winst gelijk bleef of steeg in 2020.

Bron: SRA
Bron: SRA

Gemiddeld werd nog net een omzetstijging gehaald, van 0,6 procent ten opzichte van 2019. De detailhandel (inclusief webshops) en de zorg zagen de meeste groei, bij de autobranche en de horeca daalde de omzet juist.

De winst steeg in 2020 gemiddeld met 9,3 procent, vergeleken met het voorgaande jaar.

Per sector waren er grote verschillen in 2020. De horeca zag de winst gemiddeld met ruim 30 procent dalen, terwijl bij de detailhandel (inclusief webwinkels) de winst gemiddeld met ruim 42 procent steeg.

Bron: SRA
Bron: SRA

Volgens SRA-bestuurder Harry Marissen is er met het einde van de coronacrisis in zicht ruimte voor “voorzichtig optimisme.” Dat optimisme kan echter omslaan als de overheid niet zorgt voor bepaalde regelingen.

Zo wijst Marissen erop dat steunmaatregelen niet te snel moeten worden afgebouwd, er maatwerk komt voor ondernemers die zwaarder gedupeerd zijn zoals bijvoorbeeld horecabedrijven en er een ruime regeling komt voor het terugbetalen van belastingschulden.

Daarnaast moet de overheid zorgen dat het financierings- en investeringsklimaat op orde blijft, vindt de SRA-bestuurder.

Voorzitter Jacco Vonhof van werkgeversorganisatie MKB-Nederland ondersteunt die oproep. “Ondernemers hebben adempauze nodig, zonder lastenverzwaringen, en een goed herstelplan dat hen in staat stelt er weer bovenop te komen en vervolgens weer te investeren en groeien. Op macroniveau kunnen de cijfers er best goed uitzien, maar je moet blijven kijken naar het verhaal op microniveau.”

LEES OOK: Terugbetalen belastingschuld van coronacrisis kan 5 tot meer dan 20 maanden aan winst wegvagen – verschillen per sector zijn groot