De Bulgaarse grenspolitie heeft uitgerekend een van mensensmokkel verdacht bedrijf in de arm genomen om asielzoekers in vreemdelingendetentie te vervoeren. Het contract is 100.000 euro waard blijkt lastig om vanaf te komen.

De top van de politie is opgestapt, mede door een eis van ’s lands premier Bojko Borissov. Chef Antonio Angelov en zijn tweede man Jotko Andrejev zijn dus vertrokken. Het contract dat opgesteld werd na de aanbesteding – ter waarde van 100.000 euro – moet vernietigd worden, maar dat blijkt lastig.

Het Bulgaarse Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar de eigenaar van busbedrijf Edelweiss0707, de man Grigor Grigorov. Hij werd eerder gearresteerd in het stadje Tsarevo dichtbij de Turkse grens terwijl er 66 Afghanen en Irakezen in zijn bus zaten.

Vader vertegenwoordigde bedrijf

Grigorov zit in huisarrest en zou daarom het eigendom van het busbedrijf naar zijn vader hebben overgeheveld, die zich inschreef voor de publieke aanbesteding. Volgens de Sofia Globe was de vader echter slechts een vertegenwoordiger en niet eens de werkelijke eigenaar.

Het bedrijf sleepte ondanks de verdenking rond Grigorov een opdracht in de wacht om met bussen opgepakte immigranten zonder papieren te vervoeren. Het zou zelfs gaan om dezelfde bus waarmee Grigorov werd opgepakt en die nu nog in politiebezit is.

Mogelijk volgen er nog meer ontslagen, meldt de Sofia Globe. Het valt volgens de Bulgaarse nieuwssite nog niet mee van de gunning van de opdracht terug te komen.

Sinds Macedonië de grens voor immigranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten heeft gesloten is het aantal migranten dat via Bulgarije naar Noordwest-Europa probeert te reizen flink gegroeid.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl